Gyöngyöspatai szegregációs ítélet: a magyarok nem kérnek Soros beavatkozásából

Soros György
Vágólapra másolva!
A Hír Televízió nézőinek elsöprő többsége Orbán Viktornak adott igazat a gyöngyöspatai szegregációs ítéletben. A kormány azt szeretné, hogy a bíróság által megítélt kártérítés összegét természetbeni juttatással, többek között oktatással egyenlítsék ki. A gyöngyöspatai szegregáció ügye bíróság elé kerülésében kulcsszerepet játszottak Soros György álcivil szervezetei. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt közölte, nem adunk pénzt a semmiért. A miniszterelnök szerint egy szerencsétlen bírósági ítélet született, ráadásul a Soros-szervezetek provokációja eredményeként indult el az eljárás.
Vágólapra másolva!

A gyöngyöspatai ügyben nem a Soros-szervezeteknek, hanem elsöprő többséggel Orbán Viktor miniszterelnöknek adtak igazat azok, akik úgy gondolják, hogy igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni. A Hír TV-n vasárnap 19 óra 30 perckor lezárult végeredmény szerint a szavazók 97 százaléka Orbán Viktorral ért egyet, és csupán 3 százalék az, aki a Soros-szervezetek mellé állt a kérdésben.

A végeredmény szerint a szavazók elsöprő többsége, csaknem 97 százaléka Orbán Viktorral ért egyet, aki szerint igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni.

100 milliós kártérítés szegregáció miatt

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában vizsgálta a bíróság a 2004-ben, tehát a Gyurcsány-kormány idején kezdődő oktatást. (A szegregációt Gyöngyöspatán egyébként a Fidesz-kormány szüntette meg.) A bírói testület végül arra jutott, hogy az elkülönített oktatásban részesülő 62 roma diák számára 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a tankerületnek és a gyöngyöspatai önkormányzatnak. A Kúria decemberben pedig elutasította a határozat felfüggesztését kérelmező alperesi beadványt, ami azt jelenti, hogy a bíróság határozatát végre kell hajtani. Emiatt akár már most behajthatnák a 100 millió forintot, csődbe juttatva ezzel a gyöngyöspatai önkormányzatot.

Így került képbe Soros György

A vizsgálatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte. A Hír TV Informátor című műsora egy gellérthegyi villában találta meg az alapítvány kuratóriumi elnökét, Ujlaky Andrást.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány fő támogatója Soros György szervezete a Nyílt Társadalom Alapítványok, de nemcsak ők, hanem a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs is pénzelte Ujlaky Andrásékat.

Az alapítvány elméletileg hátrányos helyzetű, főként roma származású gyerekek segítését tűzte ki célul. 2004-ben jött létre és 2016-ban meg is szűnt a szervezet – bár inkább csak átalakult. Az egyenlő bánásmódot előíró jogszabályok betartását stratégiai perekkel kikényszeríteni próbáló alapítványról beszélhetünk. A kulcsszó pedig a stratégiai pereskedés, amelynek

Magyarországon a Soros-hálózathoz tartozó szervezetek igyekeznek utat törni, bár a „Nyugathoz" és különösen az Amerikai Egyesült Államokhoz képest ez még gyerekcipőben jár.

Gyöngyöspata látképe a falu határából Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az alapítvány számos pert indított iskolák, tankerületek és állami intézmények ellen a cigány származású diákok szegregációja miatt. Sőt, a Figyelő egy korábbi cikke szerint „a szervezet munkatársai – köztük

Mohácsi Erzsébet, aki Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es európai parlamenti képviselő testvére – voltak az eszmei megalapozói a hivatalosan a párbeszédes Jávor Benedek bukott EP-képviselő által kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásnak,

amely a romák hazai szegregációjának a vádjával indult".

Egy beszámoló szerint a legelső miskolci per után kaptak pénzt a Nyílt Társadalom Intézettől (OSI).

- nyilatkozta korábban Ujlaky. A Norvég Civil Alaptól csak egy projektjükre 66 ezer eurót kaptak.

Orbán Viktor: Ha gyöngyöspatai lennék, ezt megkérdezném

A mostani gyöngyöspatai ítélet akkor került a közérdeklődés középpontjába, amikor Orbán Viktor miniszterelnök évindító tájékoztatóján arról beszélt, hogy

Hozzátette: az sincsen kibeszélve, hogy mi minősül szegregációnak. – Az biztos, hogy ez így nem maradhat – szögezte le.

A kormányfő legutóbbi rádióinterjújában pedig arról beszélt, az utóbbi évek felzárkóztatási programja sikeres volt, és a mostani ítélet ezt veri szét.

Úgy nem lehet orvosolni a bajt, ha pénzt adunk a semmiért. Ha szolgáltatást adunk, az egy járható út.

Szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a Soros-szervezetek provokációja eredményeként indult el az eljárás - mondta a kormányfő.

Gyöngyöspatai ügyben a döntő többség Orbán Viktornak adott igazat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Természetben kapnának segítséget

A miniszterelnök kijelentését követően Horváth László, a térség fideszes képviselője arról beszélt, egyeztetés kezdődik arról, hogy ne készpénzben, hanem természetben kapjanak kártérítést a gyöngyöspatai roma gyerekek. Közölte,

A kurzusokat Gyöngyösön tartanák vagy olyan helyen, ahová könnyen el lehet jutni tömegközlekedéssel.

– minderről Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára beszélt a Hír TV-nek.

A helyi cigány közösség azonban nem fogadja el a természetbeni juttatást, ők minél hamarabb pénzt akarnak.

Több mint kétharmad szerint igazságtalan ítélet született a Századvég kutatása szerint

A megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét, és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra – olvasható a Századvég alapítvány legfrissebb felmérésében. Az amerikai spekulánshoz, Soros Györgyhöz köthető NGO által kezdeményezett eljárás széles körben ismertté vált: a lakosság közel kétharmada (64 százaléka) hallott az ítéletről, 36 százalékuk nem értesült róla.

A baloldali szavazók többsége (47 százalék) sem tartja megfelelőnek az összeget, ezzel szemben a 43 százalékuk jogosnak gondolja, 10 százalékuk pedig nem formált véleményt a kérdésben.

A jobboldali választók több mint háromnegyede (81 százalék) és a középen állók kétharmada (68 százalék) szintén nem ért egyet a megítélt kártérítés összegével,

a másképp vélekedők aránya e közegekben 7, illetve 22 százalék, a véleménnyel nem rendelkezőké 12 és 10 százalék.