Szándékos lejáratókampány zajlik a balliberális médiumok részéről a miskolci kórház ellen. A kórház igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy bizonyítékok sora mutat arra, hogy teljes valótlanságot állítanak azok a hírportálok, amelyek szerint a miskolci kórházban eltávolították egy roma nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket. Nagy Gábor beszámolt arról, hogy számos jel mutat arra, hogy valakinek szándékában állt tervezett lejárató kampányt indítani ellene és a kórház ellen, akár személyes sérelmek, akár gazdasági vagy politikai érdekek miatt. Mindenesetre elég érdekes, hogy a gyöngyöspatai ügy kirobbanását követően kis idővel újabb társadalmi feszültséget generáló ügy látott napvilágot.

Teljes hazugság és egyértelmű lejáratás, hogy a kórházunkban kivették egy nő mindkét petevezetékét, hogy ne tudjon gyereket szülni: az állítások valótlanságára bizonyítékunk is van – mondta el a Magyar Nemzetnek Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvosigazgatója.

Képünk illusztráció.Forrás: Vargosz/Vargosz

A vezető arra reagált, hogy a 168 óra néhány napja közzétett egy cikket, amelyben azt állítják, hogy a 26 éves Adrienn csak nemrég szembesült azzal, hogy három évvel ezelőtt mindkét petevezetékét eltávolították a beleegyezése nélkül. A 168 óra bazírozva az elmúlt napok romák és nem romák közötti feszültségére, elhintette annak lehetőségét, hogy az orvos beavatkozásának hátterében a romagyűlölete lehetett. Persze, ahogy az lenni szokott, az igaztalan vádaskodásban és a szándékos társadalmi feszültségkeltésben jártas ellenzéki médiumok szépen át is vették az hírt.

Az említett műtétben érintett orvosigazgató most először szólalt meg az ügyben – mint mondta, eddig egyetlen hírportál sem kereste meg, amelyik írt az ügyről. Az orvosigazgató a lejárató cikk íróját és a portált rágalmazásért feljelentette.

Nagy Gábor, aki egyúttal a miskolci kórház szülész-nőgyógyászati osztályát vezeti tíz éve, elmondta: a történet azzal kezdődött, hogy a nő egyértelmű panaszokkal, többek között görcsös alhasi fájdalmakkal bejelentkezett a kórházba. Először a járó-, azután a fekvőbeteg osztályra vették fel, vagyis nem fektették egyből a műtőasztalra, ahogy a cikk írója állítja. Mikor a páciens panaszai fokozódtak, és az ultrahangvizsgálattal is kimutatták, hogy a hasában vér keletkezett, felmerült a gyanú, majd egyértelművé vált a méhen kívüli terhesség. Ekkor már szakmai konzultációt is összehívtak, így került az orvosigazgató látókörébe a beteg. Hamarosan biztossá vált, hogy meg kell operálni a nőt, ez volt az ominózus műtét 2016 októberében.

Ahogy minden műtét előtt, ebben az esetben is személyesen tájékoztatták a beteget, aki aláírta a személyre szabott beleegyező nyilatkozatot és a mindent részletező műtéti szükségességet (indikációt), ez a mai napig bárki számára hozzáférhető – hangsúlyozta Nagy Gábor.

Az operációt nem ő végezte, hanem két kollégája, egy szakorvosjelölt és egy nagy tapasztalattal rendelkező főorvos. Ugyancsak a szakmai normáknak megfelelően leírták a műtét folyamatát, ez, és a már szabad hasüregi vérzés is bizonyítja, hogy méhen kívüli terhesség volt, ahogy azt is, hogy – a hírportál állításával ellentétben – nem vették ki a nő mindkét petevezetékét, hanem csak a baloldalit, amely miatt veszélyben volt a beteg élete. (Míg a méh képes tágulni a terhesség előrehaladtával, addig a petevezető nem, így mikor elér egy érhez, belső vérzések alakulnak ki, emiatt veszélyes az anya életére a méhen kívüli terhesség.)

 A műtét közben felhívtak a kollégáim, hogy szakmai tanácsot kérjenek, és arra jutottunk, hogy valóban érdemes eltávolítani a sérült petevezetőt, mert különben újabb méhen kívüli terhesség veszélye állna fenn – magyarázta a szakember. Nagy Gábort azzal rágalmazzák, hogy az operáció közben azt az instrukciót adta, hogy „vegyék ki mindkét petevezetékét a cigánynak", azonban ennek valótlansága több ponton is lelepleződik. – Nem vagyok cigánygyűlölő – jelentette ki a Magyar Nemzetnek az orvosigazgató, hozzátéve: ha az lenne, már rég nem a BAZ megyei kórházban dolgozna.  "Ráadásul az operált nő, akiről szó van, nem is roma származású, tehát semmi alapja nincs a vádaskodásoknak: aki azt állítja, hogy én ilyet mondtam, önmagát cáfolja" – fogalmazott.

További bizonyítékot ad, hogy a főorvos fotót készített a műtét előtt és után is, ez is mutatja, hogy nem vették ki a beteg mindkét petevezetőjét. – Egy ilyen visszaélést azért sem lehetne elsumákolni, mert egy műtétnél átlagosan hatan jelen vannak, vagyis bármi történik, van elég tanú – hívta fel a figyelmet Nagy Gábor. Hozzátette: az is nonszensz, hogyha ilyet kért volna, indoklás nélkül, mindnyájan zokszó nélkül megtették volna: mindenkinek megvan a gyógyítási szabadsága és felelőssége.

A 168 óra azt a vádat is felhozta a kórház ellen, hogy nem tájékoztatták a beteget semmiről, ami vele történt, miközben kórházi dokumentációk igazolják, hogy hatszor járt azóta az intézményben, és a zárójelentésben is mindent világosan leírtak. Természetesen, ha a nőnek valóban nem lenne többé lehetősége természetes úton teherbe esni, ezt is beleírtuk volna, de ahogy egy vesével is tovább tud élni egy ember, úgy egy petevezetővel is képes gyermeket kihordani és világra hozni – fejtette ki az orvosigazgató.

Azt, hogy valójában mi történt tehát 2016-ban, műtéti leírás, fénykép, szövettan, patológiai jelentés és a nő zárójelentése is bizonyítja. A kórház főigazgatója egyébként a médiahírek miatt belső vizsgálatot is elrendelt, így azóta már külső igazságügyi orvosszakértő is megállapította, hogy a szakmai szabályok szerint történt a beteg gyógykezelése – tájékoztatott az orvosigazgató.

"Kórlaphamisításként aposztrofálták a szövettani eredmény patológiai módosítását – tért ki rá Nagy Gábor. A napi gyakorlatban természetes, hogy utólagosan áttekintjük valamennyi szövettani eredményt és beillesztjük a beteg kórlefolyásába. Ha nem egyezik, akkor kutatjuk ennek az okát, ami éppen a gondos és lelkiismeretes gyógyítás bizonyítéka – hangsúlyozta.

A patológus utólagosan sorozatmetszeteket készített az érintett területekről a klinikum kérésére, és önmaga módosította saját, korábban kialakított véleményét, amihez természetesen joga van. Kimondta, hogy valóban igazolt a méhen kívüli terhesség. – Napi gyakorlat valamennyi orvosi szakmában, hogy kontrolláljuk önmagunkat. A szövettani lelet és a metszetek a mai napig fellelhetők és megtekinthetők a patológiai osztályon – jelentette ki az orvosigazgató. Szavai szerint hazugság az az állítás, hogy hatalmi szóval bárki kötelezze a diagnosztikát véleményének módosítására: vagyis kórlaphamisításról szó sem volt.

Nagy Gábor szerint több kérdés is felmerül az említett, rágalmakkal teli cikkek kapcsán. – Ki világosította fel a beteget arról, ami meg sem történt? Miért nem fordult a kórházhoz a páciens, hogy megkérdezze, mi is történt vele valójában? – sorolta a vezető. Rámutatott, az is látványos, ahogy mindez fel van építve: kezdődött a névtelen levelekkel, amelyeket a legfelsőbb szintekig, a miniszterelnökig eljuttattak. A névtelen levelek megjelenésekor a kórház rendőrségi feljelentést tett az érintett beteg adatainak kórházi informatikai rendszerből történő ellopása, az egészségügyi adatokkal való visszaélés alapos gyanúja miatt. A levelek után szintet léptek, folytatták a roma érdekképviseleti csoportokkal szervezett tüntetésekkel, majd jött az orvosigazgató megvádolását segítő sajtóhadjárat.

Nagy Gábor szerint tehát sok ponton arra mutat az ügy, hogy valakinek szándékában állt tervezett lejárató kampányt indítani ellene és a kórház ellen, akár személyes sérelmek, akár gazdasági vagy politikai érdekek miatt.