Botrány: megvannak a legnagyobb műanyagszennyezők!

2020.01.20. 10:10

A műanyag szemét mennyisége olyan mértéket öltött már hazánkban is, hogy a kormány akciótervet dolgoz ki, és még idén mentesítik a folyókat a PET-palackoktól, valamint nagyobb erőfeszítéseket tesznek a műanyag csomagolások visszaszorítása érdekében. Érdemes azonban megnézni, vajon kik a legnagyobb műanyagszennyezők, akik mindezt ránk zúdítják.

A Break Free From Plastic ismét elkészítette a legnagyobb szemetelők listáját. Az élen továbbra is a Coca-Cola áll, a Nestlé és a Pepsico előtt.  Az eredményeket 51 ország 484 szemétszedését követő márkavizsgálat alapján határozták meg. Mindez azt mutatja, hogy a nemzetközi multicégek az elmúlt évek hangzatos ígéretei ellenére továbbra sem csökkentették az eldobható műanyagok mennyiségét, pedig a PET palackok több mint 400 év után bomlanak csak le, és maximum két alkalommal lehet újrahasznosítani. 

A legnagyobb műanyagszennyező továbbra is a Coca-ColaForrás: Daniel Müller/Greenpeace

Az egyszer használatos műanyagok viszont nem mostanában lettek a zöld kampányok fő célpontjai. Már a 70-es években ugyanezeket a problémákat fogalmazták meg a környezetvédők, mint jelenleg és akkor, szintén a betiltásukat javasolták.  Ha akkor nem is, mostanra több ország, illetve város határozott úgy, hogy betiltja az egyszer használatos műanyagokat.

A kormány célja a folyók megtisztításaForrás: MTI//Krizsán Csaba

Szakértők szerint az utolsó órában vagyunk. Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint évente 5-13 millió tonna műanyag szivárog a világ vizeibe. Ezeknek a nagy része a tengeri madarak, halak és más vízi élőlények szervezetébe kerül.  Ha így folytatjuk, alig 30 év múlva az óceánokban az összsúlyukat tekintve több műanyag lesz, mint amennyi hal.