Botrányba fulladt a vasárnapi hódmezővásárhelyi ünnepség. A XII. Bessenyei Ferenc-díj átadóján a színészóriás özvegye visszavonta a díj alapításakor a Bessenyei név használatához adott hozzájárulását.

Vasárnap este tartották meg immár hagyományosan a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadóját Vásárhelyen, ami botrányba fulladt a Promenad.hu beszámolója szerint.

Márki-Zay Péter polgármester beszéde után ugyanis B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye bejelentette: a díj alapításakor a tőle kért engedélyt a név használatára visszavonja a várostól. 

Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jó ideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt 

- indokolta döntését B. Élthes Eszter.

Hozzátette, a bejelentést azért most tette meg, mert ez az est tulajdonképpen a város képviselő-testületének díszközgyűlésének minősült.

Az özvegy ezt követően levonult a színpadról, és nem is vett részt az ünnepségen. Márki-Zay Péter utánament, majd jó néhány perccel később ért vissza, így az elismerések átadása is csúszott.  A díjat az önkormányzat egyéni kategóriában megosztva Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanárnak és Berei Erzsébet zongoraművész-tanárnak adományozta.