Fidelitas: Ózd jobbikos városvezetése cserbenhagyta a helyi családokat

2020.01.20. 17:41

Az ózdi Fidelitas elnökhelyettese hétfőn, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Ózd jobbikos városvezetése megszüntette az önkormányzat eddigi, családalapítást elősegítő támogatását, és ezzel cserbenhagyta a helyi családokat.

Dulai Nikolett azt mondta, a döntés értelmében a 2016 februárjában bevezetett, az első gyerek születése után járó egyszeri

300 ezer forintos támogatást 2020-ban már akkor sem kapják meg az ózdi párok, ha megfelelnek a korábban megfogalmazott követelményeknek.

„Négy évvel ezelőtt Janiczak Dávid polgármester minden fórumot megragadott, hogy büszkélkedjen az Ózdon kialakított támogatási formával, annak megszüntetéséről azonban mélyen hallgat, és igyekszik azt a legnagyobb titokban tartani" - mondta a Fidelitas elnökhelyettese.

Szerinte ezzel ismét bebizonyosodott, hogy

a jobbikos településvezetőnek és csapatának "Az ózdiakért és Ózdért" jelmondata üres ígérgetés, a mindennapokban csak saját, önös érdekeik vezérlik őket.

Dulai Nikolett szerint ellentmondásos, hogy Janiczak Dávid minden fórumon azt mondja, stabil és biztos lábakon áll Ózd költségvetése, eközben megvonja a támogatást a fiatal helyi családoktól.

„Ezzel párhuzamosan azonban jut forrás arra, hogy az önkormányzati szakbizottságok létszámát, valamint az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak létszámát és az ott megbízottként tevékenykedők tiszteletdíját emeljék" - mondta.

A Fidelitas elnökhelyettese azt is mondta, a város fiataljait hátrányosan érintő döntést a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői nem támogatták. A döntéshozók indokai között a születések és a házasságkötések számának folyamatos csökkenése is szerepelt. Ezzel szemben az ózdi kórházban 2016-ban 734, 2017-ben 733, 2018-ban 756, 2019-ben 709 gyerek született, a házasságkötések száma pedig az elmúlt hét évben majdnem megduplázódott.

Az ózdi példa is mutatja, hogy

a családok egyedül a kormánytól várhatnak segítséget,

hiszen a családvédelmi akcióterv minden egyes eleme - a babaváró támogatástól, a csokon és a bölcsődefejlesztési programokon át, egészen a nagyszülői gyed bevezetéséig - kiszámítható módon segíti az ózdi fiatalok családalapítását is.