Flegma,a higiéniára is érzéketlen a börtönben Hassan F., a szír terrorista

Hassan F. tárgyalása Fővárosi Törvényszék
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam tagja, kivégzéseket vezényelt, és maga is gyilkolt – ezzel vádolja az ügyészség a szíriai Hassan F.-et, akit 2018-ban fogtak el a Liszt Ferenc repülőtéren. A férfi az eddigi tárgyalásain mindent tagadott, emellett analfabétának vallja magát. Ma újra bíróság elé állt a Fővárosi Törvényszéken, ahol kiderült, hogy a férfi hogyan viselkedik a börtönben. 
Vágólapra másolva!

A legutóbbi tárgyaláshoz hasonlóan a mait is szigorú biztonsági átvizsgálás előzte meg. A tárgyalóterem előtt a TEK külön fémdetektoros kapukat állított fel, és kereső kutyákkal nézték át az operatőrök kameráit.

Hassan F.-et összesen nyolc kommandós vezette be a tárgyalóterembe, ketten elöl, négyen mellette, ketten pedig kísérték.

A keze és a lába is meg volt bilincselve. A teremben levette a pulóverét, de nem engedte meg a kommandósoknak, hogy kivigyék, arra hivatkozva, hogy az az övé.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint kiderült, a bíró hiába szerette volna megtudni, hogy a szír férfi mikor kapott menekült státuszt Törökországban, az ENSZ-től nem kaptak választ.

Nem ismeri a higiéniát

A bíró felolvasta, hogy a börtönben milyen véleménnyel vannak Hassan F.-ről, aki magas biztonsági szintű besorolást kapott a rácsok mögött. Elmondta, hogy "nem példaértékű" a magatartása, de már kevésbé problémás, mint korábban, és a társai szerint flegma.

Az is kiderült, hogy rendszeresen figyelmeztetni kell a zárkája takarítására, a személyes higiéniát pedig nem ismeri.

Az idő nagy részében nem jön ki a zárkájából, csak figyeli a történéseket maga körül.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A foglalkozások közben feltett kérdéseket egyenesen zaklatásnak veszi, és inkább visszatér a helyére. Korábban érdeklődést mutatott a kereszténység iránt, és a lelkész is foglalkozott vele, ma már csak a Koránból mond imákat a saját cellájában.

A kapcsolattartási szokásai nagyban megváltoztak a novemberi tárgyalása óta, kevesebbet telefonál, valamint többször is azt mondta, hogy neki nincsen senkije.

Hassan F. erre reagálva elmondta, hogy mindez nem igaz, állítása szerint az apjával rendesen beszél. A zárkájában nincs Korán, olvasni nem is tud, a bevezető részt magától tudja. Állítása szerint a börtönben rendszeresen bántják, és megpróbálták megmérgezni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek után a bíró egy szakértői véleményt olvasott fel Szíriáról, az ottani háborús helyzet kialakulásáról és az Iszlám Államról. Hassan F. ezt félbeszakította azzal, nem érti, miért kell hallgatnia, amikor ehhez semmi köze. A bíró elmondta, hogy a bizonyítás része, és kénytelen lesz végighallgatni.

A szakértői vélemény kitért arra, hogy az Iszlám Állam katonái hogyan kínoztak és végeztek ki embereket, valamint arra, hogy nagyjából 300 000 nőt raboltak el, hogy legyen feleségük a harcosoknak, vagy szexrabszolgaként tartották őket.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hassan F. van a kivégzős videón?

Egy rövid szünet után a bíró további szakértői véleményeket olvasott fel.

A pszichológus megállapította, hogy Hassan F. nem elmebeteg, nem gyenge elméjű, teljesen beszámítható.

Az orvos szakértő pedig azt, hogy a jobb lábán lévő sérülés még gyerekkorából származhat, amikor balesete volt és meg kellett műteni. Ezen kívül tipikus harci sérülései nincsenek.

A kivégzős videót három szakértő is megvizsgálta, mindegyikük arra jutott, hogy olyan rossz minőségű, hogy nem lehet biztosan megállapítani, hogy Hassan F. van-e a felvételen vagy sem.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nyírbátori zárkájában az igazságügyi miniszter engedélyével lehallgatták Hassan F. beszélgetéseit a zárkatársával. A férfi nem akart magáról beszélni, azt mondogatta a társának,

hogy nézzen utána másnap az interneten, arra keressen rá, hogy "Al Szafira".

A szakértői vélemények felolvasása után

a bíró és Hassan F. védője összeveszett egymással,

már nem először, mert a bíró szerint az ügyvéd nem az észrevételeit közli, hanem a védőbeszédjét mondja.

Hassan F.-et 2018 decemberében fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, akkor hamis papírokkal próbálta igazolni magát és a vele utazó nőt is.

A bíróság embercsempészés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és három évre kiutasította Magyarországról. Vissza akarták toloncolni Görögországba, de ekkor kiderült, hogy 2016 óta az Iszlám Állam tagja.

A férfit letartóztatták. Az ügyészség tavaly szeptemberben emelt vádat ellene

előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt.

Életfogytiglani börtönbüntetést kértek rá.

Forrás: POLYÁK ATTILA - ORIGO

A vád szerint Hassan F. és társai 2015-ben elfoglaltak egy Palmürához közeli kisvárost, ahol a férfi halállistát készített.

A terrorista felügyelte a kivégzéseket, amelyben vagy tarkón lőtték az embereket, vagy megkéselték őket.

Az áldozatok között egy gyerek is volt. A bizonyítékok szerint Hassan F. nemcsak felügyelte a kivégzéseket, hanem maga is gyilkolt.

2015 májusában brutálisan kivégezték a város imámját, amit mindenkinek végig kellett néznie. Megsebezték a torkát, aztán lefejezték.

A levágott fejet a magasba emelték, megfélemlítve ezzel az embereket. Mindezt videóra is vették.

A Terrorelhárítási Központ egy korábbi közleményében azt írta, hogy Hassan F. a nyírbátori migránstáborban demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, és összeverekedett más migránsokkal.

Forrás:POLYÁK ATTILA - ORIGO

Nem akarta, hogy lefejezzék

Az első tárgyalásán a férfi mindent tagadott, és

azt kérte a bírótól, hogy ne fejezzék le.

Ekkor közölték vele, hogy Európában nincs kivégzés.

Az ügyvédje, dr. Kelen László szerette volna elérni, hogy kizárják a lefejezős videót a bizonyítékok közül. Azt mondta, a vizsgált időpontokban védence Törökországban volt, nem Szíriában. Mindezek mellett azzal érvelt Hassan F. ártatlansága mellett, hogy a férfi nem tud sem olvasni, sem írni, sőt, imádkozni sem.

Ehhez képest a Közel-keletről beidézett tanúk emirnek nevezték, ami annyit tesz, hogy művelt, vallást ismerő ember.

A férfi apját is kihallgatták, aki szintén azt mondta, hogy a fia analfabéta, valamint esküdözött, hogy nem terrorista. Ezzel szemben máltai vallomásában még nem tagadta, hogy terrorista.

A legutóbbi, novemberi tárgyalásán kiderült,

hogy több tanú is felismerte őt a kivégzős videóban.

Az egyik a vallomásában elmondta, hogy miután Hassan F. belépett az Iszlám Államba, az ő fivérét is megpróbálta rávenni, hogy csatlakozzon.

A testvére erre nemet mondott, ezért az egész családját kivégezték.

Egy másik tanú pedig arról beszélt, hogy a férfi miatt több mint 300-an léptek be a terroristákhoz.

A tárgyalást mára befejezték, az ügy még a héten folytatódik.