Lagzi Lajcsit azzal vádolják, hogy több társával együtt több mint 100 millió forinttal lopott meg több közművet. A társai között szerepel a súlyos betegséggel küzdő felesége is, aki bírói engedéllyel már nem jár a tárgyalásokra. A zenész határozottan kitart ártatlansága mellett, még a vádalku lehetőségét is elutasította. A lassan négy éve húzódó tárgyalás ma tanúmeghallgatással folytatódott a Budaörsi Járásbíróságon.

A mai tárgyaláson Lagzi Lajcsi farmernadrágban, piros pulóverben és kék égben ült a vádlottak padjára. A vádlottak elmondták, hogy nem járulnak hozzá, hogy felvétel készüljön róluk, ennek ellenére az egyik operatőr Lagzi Lajcsira irányította a kamerát, mire ő rászólt:

Nem jártultunk hozzá, nem tetszett hallani?

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy tanú meghallgatásával folytatódott a tárgyalás. Az a férfi állt a bíróság elé, aki az egyik gázszolgáltató cégnek dolgozik. A Lagzi Lajcsihoz köthető ingatlanoknál ő volt az ellenőrzési csoport vezetője. Elmondta, hogy mindegyik helyen, így a boldogasszonypusztai birtokton is találtak illegális gázelvezető leágazásokat. A helyszínen készült fotókat együtt nézte a bíró, az ügyész és az ügyvédek is. A szakértő elmondta, hogy az óra nullás volt, de alternatív fűtési lehetőséget nem láttak a birtokon. 

Felmerült annak a veszélye, hogy a tanú nem tud elfogulatlan véleményt adni, mivel az egyik vádlott élettársa volt a szeretője. A férfi elmondása szerint egy magánügy nem hat ki a szakmai véleményére, elfogulatlan tud lenni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy rövid szünet után az ügyvédek kemény kérdéseket szögeztek a szakértőnek, aki elmondta, hogy bár találtak illegális csöveket, de azt nem tudja megerősíteni, hogy ezeket használták-e, viszont a lehetőség megvolt rá.Kiderült, hogy ha használják is, a fogyasztó nem érzékeli, hogy lopott gázzal fűt vagy főz.

Ezek után Lagzi Lajcsi kapott szót, aki egyetértett a védójével abban, hogy "a tanú túlterjeszkedik", és egyfajta vádló szerepet tölt be a korábbi vallomásai alapján. A zenész úgy érzi, hogy nem foglakoznak kellőképp a védelemmel. 

Amit mi mondunk, az így le van söpörve - panaszkodott a bírónak Lagzi Lajcsi, aztán arról beszélt, hogy attól, hogy az eszközük meg volt a lopásra, az nem azt jelenti, hogy meg is tették. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ebédszünet után Lagzi Lajcsi ügyvédje indítványozta, hogy a zenésznek ne kelljen megjelennie a tárgyaláson a jövőben. Ezt Lajcsi is megerősítette, egészségügyi okok miatt nem akar jelen lenni.
Szeretnék itt lenni, de nem vagyok jól– mondta, majd hozzátette, hogy nagyon megviselik a történtek, viszont amint jobban lesz, szeretne majd újra a tárgyalóteremben lenni.

A zenész tudomásul vette a feltételeket, majd elment a bíróságról.

Az 58 éves zenészt, a feleségét, Boglárkát, valamint 9 társukat gáz-, víz-, és áramlopással vádolják.

Az ügyészség álláspontja szerint az I. rendű vádlott, vagyis Lagzi Lajcsi, és a másod-, harmad-, és negyedrendű vádlott több mint 100 millió forinttal rövidített meg több szolgáltatót.Az eddigi tárgyalásokon Lajcsi ártatlannak vallotta magát, a vádalku lehetőségét is elutasította, így ha bűnösnek találja a bíróság, akkor akár 12 évre is börtönbe kerülhet.

A vádirat szerint Lagzi Lajcsi és a társai 1993 és 1996 között a zenész mocsai birtokán a házának és más épületeknek a közmű ellátását úgy oldották meg, hogy szabálytalanul vettek áramot, vizet és gázt is.

A közműveket a szerződések alapján beköttette a saját, vagy az ingatlanokra bejegyzett cégek nevére, majd illegális rácsatlakozásokat építtetett ki a mérőórák megkerülésével, a társai pedig mindezt kiépítették és karbantartották.

Ennek köszönhetően éveken át nagyon alacsony összegeket fizettek a közműszolgáltatóknak.
A tatai apartmanjai (amiket később szabálytalanul társasházzá alakítottak át) közös képviseletét is a társai látták el.

Ha a szolgáltatók megkeresték őket ellenőrzés céljából, akkor azzal védekeztek, hogy a társasházat kevesen lakják, ezért kevés az energiafogyasztás, a vízműveknek pedig azt mondták, hogy saját fúrt kútról történik az apartmanok vízellátása.  

Ugyanígy intézték az érdi és a táti ingatlanokat is. Lagzi Lajcsi a tavaly májusi tárgyalása előtt rosszul lett, mentő vitte kórházba. Tárgyalása holnap folytatódik.