Megindokolta a Fővárosi Törvényszék, miért nincs börtönben az ukrán hajóskapitány

2020.01.21. 16:45

Hétfő este úgy döntött a Fővárosi Törvényszék, hogy megszünteti a Hableány-tragédia miatt őrizetbe vett ukrán hajóskapitány letartóztatását. A döntését most megindokolta a törvényszék: szerintük nem kell a börtönben tartani a kapitányt ahhoz, hogy ne szökjön meg, erre alkalmas a bűnügyi felügyelet is. A kapitánynak nyomkövetőt kell viselnie.

A Fővárosi Törvényszék keddi közleményében azt írta, mint másodfokú bíróság, január 20-ai ülésén kiengedte a rácsok mögül a többek között vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetésével vádolt férfit azzal, hogy megszüntette a letartóztatását.

Ugyanakkor az elsőfokú bíróság ítéletéig nyomkövetőt kell viselnie bűnügyi felügyeletben. 

A Fővárosi Törvényszék álláspontja szerint a férfi nem akarja az eljárásban részt vevőket megfélemlíteni vagy máshogy, jogellenes módon befolyásolni, és arra sem készül, hogy tárgyi bizonyítékokat, elektronikus adatokat megsemmisítsen, meghamisítson vagy elrejtsen.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-énForrás: MTI/Mónus Márton

Döntése indokolásában a bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria egy korábbi határozata értelmében a bizonyítás veszélyeztetéséről szóló határozatnak nem elegendő feltételezéseken nyugodnia, annak adatokkal, tényekkel igazolhatónak kell lennie - olvasható a közleményükben.

A törvényszék szerint még fennáll annak a lehetősége, hogy Jurij C. megszökik vagy elrejtőzik, ezért szükség van a személyi szabadságát érintő kényszerintézkedésre, ennek meghatározása során a szükségesség, arányosság és fokozatosság elvét szem előtt kell tartani.

A bíróság szerint a szigorúbb feltételekkel elrendelt nyomkövetővel ellenőrzött bűnügyi felügyelet elegendő.

Ezt a döntését a bíróság többek között azzal indokolta, hogy a vádlott eddig is betartotta a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait.

A másodfokú végzés szerint a szökés, elrejtőzés veszélyét további körülmények is csökkentik, például az, hogy a vádlott Budapesten egy, a rendőrség részéről is ellenőrzött, és a nyomozó hatóság felé bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik"

- írták.

Az ügyészség tavaly november 28-án emelt vádat Jurij C. ellen

a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly decemberben rendelte el a férfi letartóztatását, amit akkor azzal indokoltak, hogy ha Ukrajnába szökne, országa nem adná ki más államnak saját állampolgárát.

Forrás: MTI/Mónus Márton

2019. május 29-én este a Viking Sigyn szállodahajó Budapesten, a Margit híd közelében ütközött neki a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utas holtteste még nem került elő.