Az LMP-ből korábban kiváló Karácsony Gergely-párt, a Párbeszéd, visszamenne az LMP-be

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely segítene egyesíteni az LMP-t és a Párbeszédet - erről beszélt a főpolgármester a Mozgó Világnak adott interjúban. A felvetés megosztotta a párt jelenlegi és korábbi politikusait: volt, aki jó ötletnek tartotta; volt, aki nem.
Vágólapra másolva!

"Egy csomó olyan ok már megszűnt, ami a Párbeszéd és az LMP különállását indokolta. Ma két fél zöld pártunk van – nem lenne hasznosabb egy egész?"

Karácsony Gergely így hozta elő az LMP és a Párbeszéd egyesülésének ötletét a balliberális folyóiratban. Az Azonnali pedig rákérdezett a jelenlegi és a volt párttagoknál, mit szólnak a felvetéshez.

Vegyes reakciók

Kendernay János, az LMP társelnöke "előremutatónak" nevezte Karácsony szavait, szerinte „ez rendkívül pozitív tendenciát indíthat be".

Így vélekedett az ugyancsak LMP-s Ungár Péter is, aki "megfontolandónak" tartotta a javaslatot, és elismerte, hogy a két párt beszélget a kérdésről, ám szerinte korántsem biztos, hogy összeborulás lesz a közeledés vége. Később az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, nyitottak arra, hogy pártja egyesüljön a Párbeszéddel.

Schmuck Erzsébet LMP-frakcióvezető szerint mivel mindkettő zöld párt, azon dolgoznak, hogy legyen erős zöld képviselet a parlamentben 2022 után is.

A lapnak Erőss Gábor párbeszédes józsefvárosi alpolgármester és korábbi alelnök azt mondta, úgy érzik, "több az, ami összeköti, mint ami elválasztja egymástól őket". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikának nem a pártok szétválásáról és összeolvadásáról kellene szólnia, hanem arról, hogy a közös ügyekben együtt tudjanak dolgozni.

Szél Bernadett szerint is van értelme egy erős zöldpárt létrehozásának. A Magyar Hangnak nyilatkozva kiemelte, ezt már korábban is megpróbálta összehozni Karácsony Gergellyel, de akkor "nem volt rá fogadókészség." Szél Bernadett egyébként nem tagja már az LMP-nek, mert kizárták.

Szél Bernadett, az LMP volt elnöke szerint van értelme egy erős zöldpárt létrehozásának Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Más korábbi tagok azonban jóval kritikusabban állnak Karácsony ötletéhez. Schiffer András, az LMP alapítója, volt elnöke szerint semmi jelentősége nincs a kérdésnek. "A magyar politikatörténet szempontjából semmi jelentősége annak, ha egy mindig is mérhetetlen, illetve mára a klinikai halál állapotába került párt összeolvad" - nyilatkozta a Magyar Hangnak Schiffer András. Szerinte az elmúlt három évben minden létező elvet felrúgtak a pártban: őket és az ellenzékiek másik mikropártját is kizárólag egzisztenciális érdekek motiválják, az, hogy ketten együtt könnyebben tudnak majd különféle pozíciókért alkudozni.

- fűzte hozzá Schiffer, aki szerint meglepő, hogy még nem valósult meg Gyurcsány Ferenc álma, és nem fuzionált az összes ellenzéki párt a bukott miniszterelnök vezetésével. Hozzátette, ezeket már semmi nem különbözteti meg, csak "versenyorbánozás" zajlik.

Az LMP-ből botrányosan távozó egykori elnök, Hadházy Ákos "huszadrangú hírnek" minősítette az egyesülésről szóló felvetést.

Schiffer András az LMP és a Párbeszéd egyesüléséről: "Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás" Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mint ismert, 2012-13 környékén megosztotta a Schiffer András vezette LMP tagjait a kérdés: csatlakozzanak-e a Bajnai Gordon által a kormányváltás céljából életre hívott Együtt nevű szerveződéshez, vagy tisztes távolságot tartva, önállóan induljanak a közelgő parlamenti választáson. A globalizációkritikus, zöld LMP akkori politikája a jobb- és baloldaltól való egyenlő távolságtartásra épült: nem kértek sem a Fideszből, sem a régi balliberális elitből. A baloldalhoz közeledést Schiffer András elutasította, viszont Karácsony Gergelyék nem - ők Bajnai Gordonnal tartottak. Miután a pártkongresszus Schiffer mellé állt, Karácsonyék kiszakadtak az LMP-ből, később pedig megalakították a Párbeszéd Magyarországért elnevezésű pártot.

Pillanatnyilag a Párbeszéd támogatottsága 1%, az LMP-é pedig 2.