Több százmillió forint értékű gyógyszert foglaltak le egy európai akcióba

MISMED AKCIÓ A HAMIS GYÓGYSZEREK ELLEN 
    
2020. 01. 21., k - 10:30 ORFK Kommunikációs Szolgálat
Hat szervezett bűnözői csoport felszámolása, 112 házkutatás, 48 őrizetbe vett személy és közel 35 millió egység lefoglalt gyógyszer - ez a mérlege a tavaly
Vágólapra másolva!
Hat szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, 112 házkutatást végeztek, 48 embert vettek őrizetbe és 2,6 millió euró, vagyis több mint 870 millió forint értékben foglaltak le gyógyszereket a MISMED nevű nemzetközi akció keretében. 
Vágólapra másolva!

Az Europol támogatásával tavaly október közepén zajlott le a hamis gyógyszerek elleni MISMED akció. A kezdeményezésben 11 európai ország (Belgium, Ciprus, Görögország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Egyesült Királyság), az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala (US DEA), Bosznia-Hercegovina, és az Európai Csalás-elleni Hivatal (OLAF) vett részt,

és fő célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű és veszélyes doppingszerek, hamis gyógyszerek, étrend-kiegészítők, és gyógyhatású anyagok mennyiségét a piacon.

Forrás:Police.hu

A művelet idejére – az azonnali reagálás hatékonyságának növelése érdekében – az Europol Hágai központjában egy koordinációs központot állítottak fel. A résztvevő országok, illetve szervezetek a műveletben hat szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, 112 házkutatást tartottak, 48 személyt vettek őrizetbe, lefoglaltak összesen kb. 34,5 millió egység gyógyszert, amelynek az értéke hozzávetőlegesen 2,6 millió euró volt.

A legnagyobb mennyiségben lefoglalt gyógyszer egy része olyan készítmény volt, amelyet jellemzően metamfetamin előállítására használnak, illetve ún. pszichotróp gyógyszerek (altató, nyugtató) voltak.

Forrás:Police.hu

Előfordult olyan eset is, amelynél a lefoglalt szer eredeti volt – nem hamis, hanem kórházból, gyógyszertárból ellopott –, és ezt csempészték különböző országokba, vagy kínáltak eladásra az interneten. A lefoglalt készítmények között néhány ezer bizonyult hamisnak.

A gyógyszerek hamisítása, illetve az azzal való visszaélés komoly és egyre nagyobb méreteket öltő probléma, ezért azt európai szinten szükséges kezelni. A szervezett bűnözői csoportok növekvő mértékben fordulnak a gyógyszerhamisítási tevékenység felé, tekintettel arra,

- írták a rendőrség oldalán.

Forrás:Police.hu

Magyarországon az öt napig tartó műveletben a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vett részt, de a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület is szerepet vállalt. Az ötnapos akció eredményeképpen

a rendőrség 5,5 millió forint értékben, közel 10 000 egységnyi gyógyszert foglalt le, egy szervezett bűnözői kört számolt fel, és 3 embert vett őrizetbe.

Forrás:Police.hu

A Magyarországon lefoglalt szerek többsége – az európai adatokkal ellentétben – a doppingszerek közé volt (anabolikus szteroidok, hormonok) sorolható. Ugyanakkor tavaly hazánkban is nagy mennyiségű olyan gyógyszert foglalt le a rendőrség, amelynek a hatóanyaga metamfetamin előállítására alkalmas.