Győri gyerekgyilkosság: megvan a kormányzati vizsgálat eredménye

Fidesz tisztújító kongresszusa, BOK Sportcsarnok, 2019.09.29.
Varga Judit
Vágólapra másolva!
Az Igazságügyi Minisztérium sürgősséggel elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosítások előterjesztéseit a győri gyerekgyilkosságot követően elrendelt átfogó kormányzati vizsgálat eredményeként készült jelentésben meghatározottak szerint - jelentette be Varga Judit, a tárca vezetője szerdán a közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

A miniszter azt írta, hogy szerdán a kormany.hu honlapon mindenkinek elérhetővé tették a büntető törvénykönyvről szóló törvény, a büntetés-végrehajtási törvény és az egészségügyről szóló törvény javasolt módosításait.

Bejelentette, hogy társadalmi egyeztetést indít a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele érdekében.

A tervezetekhez kapcsolódó észrevételeket 2020. január 27-ig várják a velemeny@im.gov.hu címen.
Az egyeztetés eredményeként a tervezetek valamennyi tartalmi és formai eleme módosulhat - tette hozzá Varga Judit.

Varga Judit Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormany.hu oldalon található közleményben emlékeztettek arra, hogy a győri gyerekgyilkosságot és a közelmúlt közvéleményt megrázó eseményeit követően elrendelt vizsgálat eredménye alapján Varga Judit igazságügyi miniszter első és legfontosabb lépésként a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását javasolta.

Azt írták, a cél az, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki szándékosan gyilkolt. Ennek érdekében gyilkosság esetén - a tervezet értelmében - az elkövetők feltételes szabadságra bocsátása kizárt lenne.

Emellett a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén a feltételes szabadságra bocsátás feltétele lesz a pártfogó felügyelet, valamint az áldozat, illetve a potenciális áldozat védelmét szolgáló magatartási szabály elrendelése, és ezek ellenőrzése technikai eszközökkel.

Az igazságügyi tárca javasolja annak bevezetését is, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének elbírálására irányuló döntési eljárás során a javaslatban meghatározott esetekben be kell szerezni a mentális állapotra vonatkozó szakorvosi és pszichológusi véleményt, valamint az elítélt kiskorú gyermekével kapcsolatban a gyámhatóság véleményét is.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés várhatóan már tavasszal megtárgyalja.

A győri kettős gyilkosságot elkövető férfi korábban, 2016 májusában Szombathelyen kalapáccsal és papírvágó szikével életveszélyes sérüléseket okozott a feleségének, ezért gyilkossági kísérlet és kiskorú veszélyeztetése miatt 2017 decemberében öt év fegyházra ítélték. 2019. szeptember 11-én pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételesen szabadlábra helyezték.

Negyedévvel később a 25 éves férfi megölte 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát.

A lakásban volt a harmadik testvér, egy hatéves kislány is, aki végignézte, hogy az apja megfojtja a testvéreit.