Felmérik a Tiszát szennyező műanyagok mennyiségét és gócpontjait

tisza
Vágólapra másolva!
Önkéntesek és szakemberek segítségével térképezik fel a Tiszát szennyező műanyagok mennyiségét és a gócpontokat a PET Kupa munkatársai. Az idei év őszéig végighajózzák a folyót és elkészítik a felméréseket.
Vágólapra másolva!

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában, A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében - közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán.

A projekt célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók

- olvasható a közleményben.

A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák és közben felméréseket végezzenek.

Elsődleges cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró

Tiszai Hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára.

Ezeket a lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.

Illusztráció Forrás: pgaborphotos/Shutterstock

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven.

A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, míg az ingyenes applikáció segíti a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását.

Mint írják, a nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak.
A Tiszta víz, boldog Tisza projekt a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB.) 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg.

A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere.

A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra - áll a közleményben.