Karácsony Gergely szerint a 100 napos türelmi idő voltaképpen nem járt le, mert nagyon hosszú volt a karácsonyi szünet

Advent első vasárnapja 2019, Karácsony Gergely gyertyagyújtás
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo már beszámolt, miután Karácsony Gergely valótlanul több alkalommal is azt állította, hogy a köztelevízió őt nem hívta meg egyetlenegyszer sem, kedd este - az MTVA legutóbbi meghívásának most már végre eleget téve - megjelent a közmédia stúdiójában. A balliberális főpolgármester azonban szinte semmilyen konkrétumról nem beszélt. A valóság ugyanis nem túlságosan kellemes Karácsony Gergelynek. Eddigi mérlege eléggé kínos. Lejárt a 100 napos türelmi idő - igaz, Karácsony szerint tulajdonképpen nem, bár megengedően elfogadta, hogy számszakilag kétségtelenül eltelt száz nap október 13-ai megválasztása óta. De még ezzel a viszonylag egyértelmű ténnyel kapcsolatban is enyhén szólva szerencsétlenkedett Karácsony: szerinte a közgyűlés nem alakult meg a választás napján, ráadásul hosszú volt a karácsonyi-újévi szünet. Karácsony egyik legkínosabb pillanata egyébként az volt, amikor képtelen volt egyetlenegy konkrét klímavészhelyzet-intézkedést felsorolni (azon kívül, hogy klímavészhelyzetet hirdetett) - ezt egyébként korábban az ATV műsorvezetőjének sem tudta megmagyarázni -, majd menekülésképpen a klímavészhelyzetre fogta a nemzetközileg elismert Liget-projekt leállítását. 
Vágólapra másolva!

A műsorvezető első kérdése a balliberális városvezetőhöz az volt, hogy „milyen közlekedési eszközzel érkezett az MTVA óbudai székházába?"

A kérdés nem véletlen, hiszen állandóan a környezetkímélő biciklizésről beszélt a kampányban, fotósok kedvéért a Városházára is így érkezett (Orbán Viktor miniszterelnökhöz pedig BKV-val), de aztán a Ripost kiderítette: a lakása közelében bujkál a szolgálati kocsija, és egy sofőr a Városházára viszi. Most is kénytelen volt elismerni:

nem az általa folyamatosan propagált közlekedési eszközökkel, tehát kerékpárral, rollerrel vagy esetleg BKV-járattal, hanem bizony személygépkocsival, konkrétabban egy - ezt nagyon hangsúlyozta - kifogyasztású elektromos autóval érkezett.

„Ezek szerint a kezdeti lendület, tehát az, hogy biciklivel és gyalog járjanak az emberek, ez csak a fotók erejéig tartott?" – tette fel a kérdést a műsorvezető.

A balliberális főpolgármester ismét megpróbált kitérni a válaszadás alól, majd beismerte, hogy tekintettel a hidegre, ő sem szokott nulla fok környékén biciklizni.

Karácsony Gergely Fotó: Koncz Márton - Origo

„Belátja mostanra azt, hogy emberek többségének, és ahogy a főpolgármester úrnak is a számos elfoglaltsága miatt nem életszerű gyalog és biciklivel járni, és ha mondjuk itt, az MTVA-ban akad dolga, akkor ide sem tud az ember eljönni biciklivel?" – kérdezte a műsorvezető ismét Karácsonyt az őszi önkormányzati választások előtt tett egyik eléggé egyértelmű ígéretéről.

Az ellenzéki főpolgármester megint elkezdett mismásolni, de

végül kénytelen volt beismerni, hogy a programjával ellentétben nincs realitása annak, hogy mindenki mindenhova gyalog vagy kerékpárral közlekedjen Budapesten.

A műsorvezető ezt követően szembesítette Karácsonyt azzal, hogy noha már 123 napja, tehát még az önkormányzati választási kampány megkezdése óta próbálják őt folyamatosan meghívni az MTVA-ba, a balliberális politikus ezzel szemben mégis állandóan arról beszél, hogy őt senki nem hívta meg a közmédiába.

Legutóbb a Mozgó Világnak adott interjújában is így tett a főpolgármester.

A műsorvezető a meghívás tényét az M5 kulturális csatorna által Karácsony részére kiküldött, és kinyomtatott meghívókkal is bizonyította.

A balliberális városvezető ezúttal is megpróbálta megkerülni a nagyon konkrét kérdést.

A már unalomig ismert ködösítése után viszont kénytelen volt elismerni, hogy az M5-től kapott meghívást, de saját bevallása alapján ezt „elfelejtette",

és amúgy sem az M5-ben, hanem az M1-ben és/vagy a Kossuth Rádióban szeretett volna inkább szerepelni.

Arra a műsorvezető által kétszer megismételt felvetésre, hogy a kampány alatt miért nem jelent meg az MTVA stúdiójában, semmit sem válaszolt, mintha ez a kérdés el sem hangzott volna.

A műsorvezető reagálva Karácsony „válaszára" megkérdezte, hogy hajlandó-e elnézést kérni, hiszen bebizonyosodott, hogy őt többször is meghívták a közmédia műsoraiba, csak a meghívásnak a városvezető nem tett eleget, mégis az ellenkezőjét állította.

A főpolgármester a nyilvánvaló hazugságaiért a meghívás ténye kapcsán nem volt hajlandó bocsánatkérésre.

Ezután ismét ködösített, azt állítva, hogy azért már elnézést kért, amiért „nem emlékezett az M5-től kapott SMS-ekre".

Végül csak azért kért tehát elnézést, mert hibásan közölt (természetesen rossz) nézettségi adatokat az MTVA-ról.

Később a műsorvezető rátért Karácsony 135 pontos, közel 90 százalékban mindeddig megvalósulatlan programjának az egyik kivételesen realizálódott pontjára, a klímavészhelyzet kihirdetésére. (Ezenkívül egyébként még két programpont valósult meg.) Vagyis, nyugodtan mondhatjuk: gyakorlatilag semmit nem tudott teljesíteni.

Ezután szóba került, hogy mi is az a klímavészhelyzet, milyen konkrétumokat jelent.

Ám az MTVA nézőinek ismét csalódniuk kellett Karácsonyban, mert a főpolgármester semmilyen konkrét intézkedést nem tudott megemlíteni a klímavészhelyzet kihirdetésével kapcsolatban.

Majd arról kezdett kicsit zavarosan beszélni, hogy az Európai Parlament is kihirdette a klímavészhelyzetet, de ezzel ismét csak önmagának mondott ellent, hiszen ha az EP ezt megtette, miért kell külön-külön ugyanolyan intézkedéseket hozzanak a különböző önkormányzatok?

Az EP hatálya nyilvánvalóan kiterjed valamennyi, az Európai Unió területén található településre, köztük Budapestre is.

Egyébként néhány hete az ATV műsorvezetője is megpróbálta kiszedni Karácsony Gergelyből az Egyenes beszéd című műsorban, hogy legalább egy konkrétumot mondjon, legalább egy konkrét intézkedést a klímavészhelyzetből adódóan, de csak ötéves tervekről beszélt. Konkrétumot ott sem tudott mondani.

Bár ne legyünk igazságtalanok: Karácsonynak azért eszébe jutott most valami - szerinte a klímavészhelyzet miatt állíttatta le a túlzás nélkül a fél világ által elismert Liget-projektet.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Liget-projekt leállítása miatt csökkent-e a főváros szén-dioxid-kibocsájtása, a balliberális politikus azt közölte, hogy „abszolút, teljes mértékben".

„Természetesen" konkrét számokat és/vagy százalékos arányokat ezzel kapcsolatban sem közölt Karácsony.

A nyilatkozatából egyáltalán nem derült ki, hogy bizonyos építkezések leállításával, mégis, hogy csökken(t) a szén-dioxid-kibocsájtás. Nyilvánvalóan sehogy.

A műsorvezető emlékeztette rá a balliberális városvezetőt, hogy a Liget-projekt és a klímavészhelyzet kihirdetése két külön pont volt Karácsony írott formában is megtalálható programjában, a kettő között pedig nem említett semmilyen összefüggést (nincs is), sőt, a többoldalas kifejtésekben sem írt ilyesmit.

Végül a műsorvezető azt is megkérdezte, hogy 100 nap eltelte után nem kellene már végre konkrét ütemterveket látni a programpontok megvalósulására az ígérgetések helyett?

Karácsony szerint „de", ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ő nem ígérget, hanem ígéreteket fogalmaz meg, de hát ugye ezzel megint nem mondott semmit.

A balliberális főpolgármesternek a kedd esti MTVA-s szereplése is azt bizonyítja, hogy ő egy hol jobban, hol rosszul szereplő médiapolitikus, aki nem ért valódi szakpolitikai témákhoz, az ígéretei távol állnak a realitásoktól, és azok a legkisebb mértékben sem reflektálnak a budapestiek valós problémáira. A dízelautók kitiltásával kapcsolatban is képtelen volt konkrét válaszokat adni, annyit lehetett kihámozni a szavaiból, hogy valamennyire ki fogják azokat tiltani. Bár nem nehéz csodálkozni, hogy ezt az összetett problémát sem tudta érthetően megmagyarázni, hiszen arra is képtelen volt válaszolni, hogy neki miért kell több helyettes, mint Tarlósnak.

Végül: hogy Karácsony Gergely milyen gyenge kezű vezető, mennyire képtelen vállalni döntéseiért a felelősséget, egyébként talán az mutatta a legjobban, hogy az interjúban legalább háromszor hivatkozott arra, hogy nem ő döntött így, hanem a közgyűlés. Azt nem tette hozzá: a (hivatalosan) általa vezetett közgyűlés.