Dunai hajóbaleset: nem akar fizetni a Viking River Cruises

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
A Hableány sétahajó kiemelése a Dunából 2019 június 11-én.
Vágólapra másolva!
Nem vállalja a felelősséget a Hableány katasztrófájáért sem a Viking Sigyn tulajdonosa, sem a hajót biztosító társaság. A magyar áldozatok hozzátartozóinak képviselői peren kívüli megegyezésről tárgyaltak, a Viking mégis azt javasolta, hogy vigyék bíróságra az ügyet, egyenesen Londonba - írja a Ripost. A hajóbalesetben 28 ember halt meg, egy dél-koreai utas holttestét még nem találták meg. 
Vágólapra másolva!

Hihetetlen ajánlatot tett a Viking Sigyn tulajdonosa a magyar kapitány családjának. A Lombos László rokonait képviselő dr. Gulyás Krisztián közvetlenül a hajó tulajdonosát kereste meg tavaly szeptemberben, és közölte az ügyfele kárigényét. A tárgyalásnak nem lett eredménye.

Annak ellenére, hogy a szakértő egyértelműen kimondta, hogy a Viking Sigyn felelős a balesetért, a svájci tulajdonos nem hajlandó elismerni az anyagi felelősségét.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Az egyeztetést végül a biztosító társaság vette át, annak ellenére, hogy mi közvetlenül a Viking River Cruises AG társasághoz fordultunk.

– árulta el az ügyvéd a Ripostnak.

Az áldozatok és a Hableány tulajdonosát képviselő ügyvédek hónapok óta próbálnak megállapodni a svájci hajózási céggel. Úgy tűnik, hogy nem veszik őket komolyan, sem a biztosítási iratokat, sem az őket képviselő ügyvédek megbízási leveleit nem mutatták be a tárgyalásokon.

A lap úgy tudja, hogy

a Panoráma Deck Kft. 1-1,5 milliárd forintra becsüli az őket ért kárt, az áldozatok hozzátartozói pedig fejenként 300 millió forintot is kérhetnek peren kívüli egyezségben a svájci joggyakorlat szerint.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"Mi ennek érdekében kerestük meg a Vikinget, a cég azonban érdekes módon bíróságot emleget. Azt mondja, hogy 'természetesen meg akar egyezni minél előbb', a javaslata mégis az, hogy vigyük az ügyet Londonba, az Admiralitás bíróságra. Úgy mondják ezt, mint egyedüli lehetőséget. Érthetetlen, hiszen a tragédia Magyarországon történt, az áldozatok magyarok és dél-koreaiak, a hajótársaság viszont Svájcban van bejegyezve. Amennyiben elfogadnám a londoni bíróság illetékességét, ezzel mindenkit magammal rántanék, amit semmiképp sem tehetek meg.

Az lett volna ugyanis a jogi következmény, hogy valamennyi károsultnak és tanúnak Londonba kellene utaznia minden alkalommal, amikor szükség van rá az eljárásban. Ez lehetetlen, ezt sehogyan sem vállalhattam.

Ráadásul ez jelentős többletköltséggel is járt volna, túl azon, hogy az égvilágon semmi nem indokolja. Így ezt a javaslatot elutasítottam. Mi továbbra is a megegyezés lehetőségét keressük, de ha mégis perre kényszerülünk, csak az érintett három ország jöhet szóba" - mondta az ügyvéd.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy írtuk, 2019. május 29-én este 21.05 perckor a Viking Sigyn szállodahajó pár másodperc alatt maga alá gyűrte a Hableány sétahajót.

A balesetben 28 ember halt meg, 26 dél-koreai turista, valamint a hajó magyar kapitánya és matróza.

A Viking Sigyn kapitánya halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt állhat bíróság elé. Ha beismeri a bűnösségét, akkor 9 év börtönt kaphat. Jurij C. most bűnügyi felügyelet alatt várja a tárgyalást.