Elítélték a gyerekeiket elhanyagoló házaspárt

2020.01.22. 17:52

Jogerősen elítélte a Pécsi Törvényszék azokat a szülőket, akik nem foglalkoztak hat gyerekükkel. Otthonukban gyűjtötték a szemetet, ami miatt a fertőzés veszélye is fennállt.

A szülők rossz anyagi körülmények között éltek, egyiküknek sem volt munkahelye, így rendszeres jövedelme sem. A házukat és udvarukat elhanyagolták, ezért családgondozók először alapellátást adtak a gyerekeiknek, majd 2014 júniusában gondozásba vették őket.

A szülők ennek ellenére sem hozták rendbe az otthonukat. Hetekig nem takarítottak, a házban tartották az összegyűlt szemetet, ami miatt

nagy volt fertőzés veszély.

Nem szereztek elég tűzifát és a gyerekek megfelelő öltöztetéséről és tisztálkodásáról sem gondoskodtak. Óvodás korú gyerekeiket nem járatták óvodába sem, így nem gondoskodtak megfelelő nevelésükről, fejlesztésükről és ellátásukról sem. Emellett érzelmileg elhanyagolták őket, nem foglalkoztak, nem játszottak velük.

A bíróság megállapítása szerint a szülők súlyosan megszegték a kiskorúak nevelésére vonatkozó kötelességüket, ezzel gyermekeik testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették.

A hat kicsit nevelő szülőket társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetése miatt

másfél év börtönre ítélték

és a szülői felügyeleti jogukat megszüntették. A bíróság a büntetést három év próbaidőre felfüggesztette, ennek idejére elrendelte a szülők pártfogó felügyeletét. Az ítélet jogerős.