Niedermüller 100: szinte semmi sem valósult meg a választási ígéretekből Erzsébetvárosban

Vágólapra másolva!
Alig teljesült pár ígéret Niedermüller Péter választási programjából több mint száz nappal az önkormányzati választás után. Ezzel szemben az erzsébetvárosi DK-s polgármester huszonnyolc ígérete maradt beváltatlan. Úgy látszik, ez az új szokás Budapesten: Gyurcsány Ferenc bizalmasa csatlakozott Karácsony Gergelyhez az ígérgetésekben, és azok be nem tartásában.
Vágólapra másolva!

Niedermüller Péter is azok közé a balliberális politikusok közé tartozik, akik a választási kampányban nem mutattak visszafogottságot az ígérgetésben. Mint ismert, stratégiája eredményre vezetett, hiszen meglepetésre legyőzte a városrészt kilenc éve eredményesen irányító Vattamány Zsoltot. Programja öt pont köré (Szociális gondoskodás, lakhatás, egészségügy; zöld, fenntartható Erzsébetváros; Mobilitás, parkolás; „Bulinegyed"; Innováció, kulturális ipar) csoportosul, amelyekben számos részígéret szerepel.

Ígérgetés volt, megvalósítás nincs

Az önkormányzati választás óta több mint száz nap telt el, és ennek apropóján egy lelkes civil szembesítette a DK-s polgármestert ezekkel. Az egyik erzsébetvárosi Facebook-csoportban közzétett összegzése szerint meglehetősen gyászosan alakulnak a dolgok:

Niedermüllernek 28 programpontja nem valósult meg,

közülük nem kevés az olyan, ahol még a szándék sem látszik. A balliberális városvezetésnek többek között arra nem volt elég a száz nap, hogy ígéretének megfelelően

  • létrehozza a kerület úgynevezett "open data" oldalát, ahol minden, az önkormányzatot, annak döntéseit érintő adat, szerződés mindenki számára elérhető;
  • a kerületi parkokban betiltsa a dohányzást, és kontrollálják az alkohol fogyasztásának tilalmát;
  • és megváltoztassa az önkormányzat nyitvatartási rendjét.

A csoportban többen csalódottan kommentálták a fejlesztések elmaradását. "A döntésekhez 30 nap bőven elég lett volna, de legyen 60. A végrehajtásukhoz 60-90 nap kellett volna. 100 nap után azért nem tart sehol a kerület, mert nincs se szándék, se akarat, se kompetencia" - írta egyikük.

Egy hozzászóló kiemelte, Niedermüller tíz olyan ígéretet tett, ami száz nap után nem kérhető számon. "Igaz nincsenek komolyabb jelei annak, hogy ezek meg fognak valósulni" - tette hozzá. Kifogásolta ugyanakkor, hogy mindössze nyolc olyan programpont van, ahol észlelhető valamiféle mozgás. Átfutva értékelését, az látható, hogy a DK-s politikus egyelőre csak a szimbolikus programpontjait valósította meg. Többek között sikerült elérnie a képviselő-testületnél, hogy legyen a kerületnek saját "Városliget-biztosa".

Bár a politikus programjában nem szerepelt, az alpolgármesterek számát eggyel növelte az előző ciklushoz képest a kerületben.

Niedermüller Péter, erzsébetvárosi polgármester ígéreteivel tele volt a padlás, azonban a megvalósult fejlesztések egyelőre elmaradtak Forrás: Facebook

Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester sem áll túl jól az ígéretek megvalósításával. Ezek közül mindössze a Városháza parkolójának megnyitása teljesült, a többi várat még magára.

Akárcsak Niedermüller, fű alatt Karácsony is több segítőt nevezett ki, mint amennyi korábban volt: egyik interjújában három-négy helyettesről beszélt, azonban a végén öt lett belőlük. Ez a lépése egyébként az ötéves ciklusra vetítve kétszázmillió forintos többletet jelent a fővárosi költségvetésnek.