A szíriai Hassan F.-et 2018 decemberében fogták el a Liszt Ferenc reptéren, mert hamis iratokkal akarta igazolni magát és egy vele utazó nőt. Később kiderült, hogy az Iszlám Állam tagja, kivégzéseket vezényelt, és maga is gyilkolt. A férfi mindent tagad, állítása szerint analfabéta, és nem is volt Szíriában a kérdéses időszakban. A legutóbbi tárgyaláson kiderült, hogy flegmán viselkedik a börtönben, valamint nem figyel oda a higiéniára. Ma a Fővárosi Törvényszéken olyan tanúkat hallgattak meg, akik Máltán és Belgiumban élnek, és régebbről ismerik Hassan F.-et. 

A mai tárgyalás előtt is tele volt a Fővárosi Törvényszék TEK-esekkel. A tárgyalóteremben két nagy tévét állítottak fel, egyet a pulpitusra, egyet pedig a bejárat mellé. Mindkettő tetején hatalmas kamera van. Ezeken lehet látni a Máltáról, illetve Belgiumból bejelentkező tanúkat, akik vallomást fognak tenni az ügyben.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hassan F.-et egy csapat kommandós kísérte be a tárgyalóterembe. Az első tanú egy férfi, aki Belgiumból jelentkezett be. Korábban Hassan F. szomszédja volt. Egyből felismerte a terroristát, azt is tudta, hogy az anyja szülés közben halt meg. Elmondása szerint abban biztos, hogy pár osztályt elvégzett. Korábban ő tett feljelentést Belgiumban Hassan F. ellen, mert elmondása szerint

mindenki tudta, hogy a férfi belépett az Iszlám Államba, és rengeteg embert gyilkolt meg Szíriában.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Állítása szerint a terrorista vezető volt a szervezetben, ahova próbált embereket is toborozni.

A tanú elmondta, hogy Hassan F. és a társa elvitték az unokatestvérét, majd egy késsel kivégezték. Erről videója is volt, ezt átadta a belga hatóságoknak. Állítása szerint Szíriában mindenki tudta, hogy a férfi és a társa embereket gyilkol.

Hassan F. a vallomás végén mindent tagadott. Az ügyvédje is kérdezett a tanútól, de olyan indulatosan tette ezt, hogy a bírónak rendre kellett utasítania.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egy rövid szünet után Máltáról jelentkezett volna be egy tanú, de egy kisebb vita alakult a magyar és azt ottani bíróság között. A bíró az arab tolmáccsal akarta feltetetni a kérdéseket a tanúnak, a máltai bírónő viszont ragaszkodott hozzá, hogy angolul is halják a kérdést és a válaszokat is. Viszont mindkét bíróságon csak egy tolmács volt, azt pedig senki sem vállalta, hogy egy ember két nyelvre fordítson, mert így elveszhet az információ. Így a bíró szüntetet rendelt el délig, addigra érkezik egy angol tolmács.

Büszkék voltak a kivégzésre

A második tanú is felismeri Hassan F.-et, egy településen éltek. Elmondása szerint amikor az ISIS betört a városukba, a férfi akkor már az Iszlám Állam tagja volt. Raboltak, loptak és gyilkoltak a városban, az ő nagybátyját is megölte. Szemtanúja volt annak, ahogy az utcán kivégeznek egy férfit, mert az a szír hadsereg tagja volt. Hassan F. egy társával együtt, egy életlen késsel levágták a férfi fejét.

A fejet a magasba emelték, Allahu akbart kiabáltak, büszkék voltak arra, amit tettek – mondta a tanú, majd hozzátette, hogy az áldozatokat általában lelőtték vagy lefejezték.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nem az utcán vadásztak emberekre, hanem az otthonaikból rángatták ki őket. Hassan F. ismerte a térségben élőket, ő tudta, hogy kiket kell meggyilkolni. A többségük tisztviselő volt.

Ezek után lejátszották a kivégzésről készült felvételt. Látszott, ahogy egy ember levágja egy férfi fejét, a körülötte lévők úgy ordibálnak, mintha bíztatnák, majd a levegőbe emelve körbemutatja a fejet, majd rádobja a holttestre.

Hassan F. a tanú vallomása végén ismét tagadta, hogy az Iszlám Állam tagja lenne, és azt állítja, hogy ő nincs rajta a felvételen. 

A következő tanú, aki meghallgatnak egy nő, aki szintén Máltán él. Felismerte a férfit, elmondta, hogy korábban az egyik társával együtt benyomultak a házukba. Hassan F. kezében fegyver volt, a társáéban egy kés, és a keze is véres volt. A fiát keresték, aki a szír hadsereg tagja, de nem volt otthon. A két férfin kívül még egy csapat férfi várta őket odakint. Azért mentek, hogy meggyilkolják a fiát.

Ő konkrét gyilkosságot nem látott, de az unokatestvérének is levágták a fejét. valamint a szomszédjait is meggyilkolták.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egy férfi a negyedik tanú, aki elmondta, hogy Hassan F. és a társai kivégezték a nagybátyját, aki a település imámja volt. Végignézte a lefejezést, egy másik férfi kezdte el, majd Hassan F. fejezte be. A gyilkosságról készült felvételen felismerte a terroristát. Ezek után ő elment a városból, de hallotta, hogy Hassan F. több embert is meggyilkolt. Az Iszlám Állam több családtagját is megölte.

Az utolsó tanú szintén elmondta, hogy több rokonát is meggyilkolta az Iszlám Állam. A kivégzős videón felismerte Hassan F.-et. Úgy hallotta, hogy a férfi 15 embert irányított a ISIS-en belül. Több házba is bementek, és elvitték azokat az embereket, akiket kerestek, mert ellenséget láttak bennük

A bíró mára befejezte a tárgyalást, az ügy márciusban folytatódik. 

A reptéren fogták el 

Hassan F.-et 2018 decemberében fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, akkor hamis papírokkal próbálta igazolni magát és a vele utazó nőt is. A bíróság embercsempészés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és három évre kiutasította Magyarországról.

Vissza akarták toloncolni Görögországba, de ekkor kiderült, hogy 2016 óta az Iszlám Állam tagja.

A férfit letartóztatták. Az ügyészség tavaly szeptemberben emelt vádat ellene előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt. Életfogytiglani börtönbüntetést kértek rá.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A vád szerint Hassan F. és társai 2015-ben elfoglaltak egy Palmürához közeli kisvárost, ahol a férfi halállistát készített.

A terrorista felügyelte a kivégzéseket, amelyben vagy tarkón lőtték az embereket, vagy megkéselték őket. Az áldozatok között egy gyerek is volt. A bizonyítékok szerint Hassan F. nemcsak felügyelte a kivégzéseket, hanem maga is gyilkolt.

2015 májusában brutálisan kivégezték a város imámját, amit mindenkinek végig kellett néznie. Megsebezték a torkát, aztán lefejezték.

A levágott fejet a magasba emelték, megfélemlítve ezzel az embereket. Mindezt videóra is vették.

Hassan F. tárgyalása Fővárosi Törvényszék 2020.01.23.Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Terrorelhárítási Központ egy korábbi közleményében azt írta, hogy Hassan F. a nyírbátori migránstáborban demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, és összeverekedett más migránsokkal.

A szakértők nem tudtak segíteni

Az első tárgyalásán a férfi mindent tagadott, és azt kérte a bírótól, hogy ne fejezzék le. Ekkor közölték vele, hogy Európában nincs kivégzés.

Az ügyvédje, dr. Kelen László szerette volna elérni, hogy kizárják a lefejezős videót a bizonyítékok közül. Azt mondta, a vizsgált időpontokban védence Törökországban volt, nem Szíriában. Mindezek mellett azzal érvelt Hassan F. ártatlansága mellett, hogy a férfi nem tud sem olvasni, sem írni, sőt, imádkozni sem.

Ehhez képest a Közel-keletről beidézett tanúk emirnek nevezték, ami annyit tesz, hogy művelt, vallást ismerő ember.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A férfi apját is kihallgatták, aki szintén azt mondta, hogy a fia analfabéta, valamint esküdözött, hogy nem terrorista. Ehhez képest a máltai vallomásában még nem tagadta, hogy terrorista.

A novemberi tárgyalásán kiderült, hogy több tanú is felismerte őt a kivégzős videóban.

Az egyik a vallomásában elmondta, hogy miután Hassan F. belépett az Iszlám Államba, az ő fivérét is megpróbálta rávenni, hogy csatlakozzon. A testvére erre nemet mondott, ezért az egész családját kivégezték. Egy másik tanú pedig arról beszélt, hogy a férfi miatt több mint 300-an léptek be a terroristákhoz.

A legutóbbi, keddi tárgyaláson a bíró három szakértői véleményt olvasott fel a kivégzős videóval kapcsolatban, de a rossz minőség miatt egyikük sem tudta biztosan kijelenteni, hogy Hassan F. látható a felvételen.