Az ellenzéki polgármesterek 100 napja: megszegett ígéretek sorozata

Horváth Csaba; Tóth József; Pikó András; Soproni Tamás; Déri Tibor; Havasi Gábor
Budapest, 2019. november 5. Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere, Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere, Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere, Déri Tibor, a IV. kerület momentumos polgármester és Havasi Gábor, a XXII. kerület momentumos polgármestere (b-j) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Origo több korábbi cikkében beszámolt arról, hogy októberben a fővárosban több helyen hatalomra kerülő ellenzéki polgármesterek - és persze a főpolgármester is - hogyan is kezdtek hozzá kampányígéreteik teljesítéséhez. A helyzet egyáltalán nem biztató, a legtöbb helyen az új, ellenzéki polgármesterek első intézkedései között a saját fizetésük megemelése, a helyetteseik és a bizottságok számának megnövelése, azaz a közpénz szórása volt. Közben viszont kiderült, hogy az ígéreteik többségét vagy megszegték, vagy hozzá sem láttak a megvalósításukhoz. Mostani cikkünkben összeszedtük, hogy hogyan is állnak a fővárosi ellenzéki vezetők a kampányígéreteik teljesítésével az első 100 nap elteltével.
Vágólapra másolva!

Karácsony: Stadionstop helyett kórházstop

Karácsony Gergely főpolgármester kifejezetten rosszul áll az ígéretei teljesítésével az első 100 nap letelte után.

Nem lett ingyenes a tömegközlekedés a 14 éven aluliaknak, nincs húszezer forintos fűtéstámogatás a nyugdíjasoknak és a rászoruló nagycsaládosoknak. Pedig ezeket már be lehetett volna vezetni, ha akarja.

A Városháza parkolójának parkosítására és a nagyközönség előtti megnyitására is még éveket kell várni. A stadionstopot meghirdető főpolgármester azt mondta megválasztása után, hogy él a vétójogával az ilyen jellegű beruházásoknál, ezzel ellentétben végül támogatta a 2022-es kézilabda-Eb-re, valamint a 2023-as atlétikai világbajnokságra épülő sportkomplexumok felépítését.

Az egészségügyi fejlesztések kapcsán viszont 180 fokos, negatív fordulatot tett a Karácsony vezette, ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés akkor, amikor nem támogatták a Dél-budai Centrumkórház felépítését.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a főváros nem fogja tudni önerőből befejezni az ország legnépszerűbb intézményének, az állatkertnek a fejlesztését, korábbi kijelentéséhez képest így mégis félbemaradhat a közép-európai szinten egyedülálló biodóm építése.

Persze, arra jutott azért energiája a balliberális főpolgármesternek, hogy a fővárosi önkormányzati cégek vezetőinek, felügyelőbizottsági tagjainak jelentős részét kirúgja, és helyükre régi baloldali pártkatonákat, a Gyurcsány-Bajnai-korszakban már megbukott politikusokat ültessen,

olyanokat mint Draskovics Tibor, Atkári János, Lakos Imre, Gál J. Zoltán. De a sort lehetne bőven tovább folytatni.

A köztévében adott interjújában Karácsony leleplezte magát. Kiderült, hogy esze ágában nincs kifizetni a 20 ezer forintos fűtési támogatást. Az indoklás megdöbbentő volt: klímavészhelyzet van. A klímavészhelyzet pedig szerinte azt jelenti, hogy" van egy zsinórmérték, és mindent abból a szempontból nézünk, hogy ami fűti a várost, azt nem támogatjuk".

Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere, Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere, Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere, Déri Tibor, a IV. kerület momentumos polgármestere és Havasi Gábor, a XXII. kerület momentumos polgármestere az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Baranyi a parkolási helyzet azonnali megoldását ígérte, helyette káosszal és rendezetlen szerződésekkel indult az új év

Baranyi Krisztina a kampányban harcosan támadta a ferencvárosi parkolást, minden nap parkolási korrupcióról beszélt, a helyzet azonnali megoldását ígérte a kampányban.

Ehhez képest káosszal, fejetlenséggel és a közbeszerzési eljárás megkerülésével indult az új év a ferencvárosi parkolásban.

Baranyi előbb január 2-ra, majd 15-re ígérte az áldatlan állapot rendezését, hiszen, ahogy arról többször beszámoltunk egyes részeken kellett fizetni a parkolásért Ferencvárosban,

máshol pedig nem lehetett, mert le voltak ragasztva az automaták, és annak ellenére büntettek az ellenőrök, hogy elvileg január 15-ig ingyenes kellett volna legyen a parkolás.

A kiírás ellenére egyes helyeken lehetett fizetni és büntettek is. Forrás: Origo

Mint kiderült, a probléma eredője, hogy a polgármester mindenkit kirúgott az eddigi parkolásüzemeltetés környékéről, azok után, hogy évek óta mást sem hallani tőle, mint hogy mindenki mindenhol lop.

A tisztogatás következménye, hogy elkezdett akadozni a működés, hiszen a "szakértelem" a jelek szerint csak a bontásra terjed ki, működő rendszerek létrehozására már kevésbé.

Egyes helyeken büntettek is az ingyenes parkolás ellenére. Forrás: Origo

A fenti visszás helyzet több milliós bevételkiesést okozott naponta a kerület vagyonkezelőjének.

Ráadásul a parkolási maffiától megszabadulni tervező Baranyi a parkolóórák szoftverét szállító korábbi cég kirúgását követően helyzetbe hozta a parkolási visszaélések vezéralakját, a Centrum Kft.-t tulajdonló Kupper Andrást.

Baranyi ráadásul úgy tűnik, hogy közbeszerzési eljárás mellőzésével juttatta 18 milliós megbízáshoz az Atlasz Informatika Kft.-t és a PRÜ&KPK Kft.-t. Emiatt a helyi Fidesz feljelentést tett.

Horváth Csaba már az első közgyűlésen botrányt okozott

A Zuglóban Karácsony Gergelyt váltó Horváth Csaba is azonnal Kupper András cégét akarta megbízni újabb négy évre. Emellett már az első közgyűlésen olyan javaslatot terjesztett be, amely alapján több százmillió forintos ügyekben a képviselő-testület hozzájárulása nélkül, egyedül határozhatott volna. Ezeket a botrány hatására kénytelen volt visszavonni.

Vagyis ő is azonnal saját magára gondolt, miközben az óvodai dolgozóknak ígért fix bérpótlékot már nem tartotta olyan fontosnak. Vagyis azonnal a közalkalmazottakon akart spórolni.

Niedermüller ígérete ellenére késlekedik a bulinegyed rendbetételével

De nem áll jobban Niedermüller Péter, VII. kerületi polgármester sem, aki az EP-ből az erzsébetvárosi polgármesteri székbe ült át.

Korábban megírtuk, hogy a DK-s politikusnak 28 programpontja nem valósult meg.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere. Forrás: MTI/Komka Péter

Akkor beszámoltunk, hogy a Gyurcsány jobbkeze által vezetett kerületnek többek között arra nem volt elég a száz nap, hogy ígéretének megfelelően

  • létrehozza a kerület úgynevezett "open data" oldalát, ahol minden, az önkormányzatot, annak döntéseit érintő adat, szerződés mindenki számára elérhető;
  • a kerületi parkokban betiltsa a dohányzást, és kontrollálják az alkohol fogyasztásának tilalmát;
  • és megváltoztassa az önkormányzat nyitvatartási rendjét.

Utóbbinak azért van nagy jelentősége, mivel az elmúlt években jelentős elégedetlenséget okozott a kerületben lévő úgynevezett bulinegyed nyitvatartási idejének kérdése.

A szórakozóhelyek hajnalig tartó nyitva tartása ellen ugyanis komoly megmozdulások voltak, és Niedermüller ígéretet tett az ügy azonnali rendezésére, és a szórakozóhelyek korábbi zárórájára.

A fő kampányígéret betartása azonban még várat magára.

Pikóék íróasztalán halomban állnak a megválaszolatlan levelek, ráadásul a bérlakásokat is eladnák

Arról is beszámoltunk, hogy a VIII. kerületben Pikó András baloldali újságíróból lett polgármesternek is a saját fizetésének a megemelése volt az első legfontosabb feladata,

majd azzal is komoly botrányt okozott, hogy a szociális dolgozók 13. havi juttatásának elvételéről beszélt a hvg-nek:

"A kerületben évek óta az a szokás, hogy 13. havi fizetést kapnak az önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők, körülbelül kilencszáz ember. Próbálunk takarékosan működni, egy csomó mindenre nem költeni, amire korábban futotta. Nyilvánvaló, sokkal népszerűbb polgármester lennék, ha azt mondanám, ahogy tavaly, úgy idén is lesz 13. havi fizetés az önkormányzat bölcsődéiben, óvodáiban vagy a rendelőintézetében" - mondta tavaly a hvg-nek.

Pikó András Forrás: Facebook

Megírtuk egy bennfentes blog beszámolója alapján, hogy a Pikó András vezette kerület hivatalában több száz lakossági levél halmozódott fel, amelyek még mindig megválaszolásra, a bennük lévő problémák pedig ezáltal megoldásra várnak.

Azért is visszás ez a balliberális polgármester részéről, mivel még a kampányban lakosságbarát hivatalt ígért,

és így nyilatkozott egy Mátyás téri rendezvényen: „Az az önkormányzat, ami nem mindenkié, az senkié, csak a hatalmat gyakorlóké. Az ilyen önkormányzat nem titeket szolgál, hanem azokat, akik ott ülnek bent."

De legutóbb arról is beszámoltunk, hogy bár Pikóék a kampányban megígérték a bérlakások számának növelését és lakásügynökségek létrehozását, ennek ellenére már az év elején arról szólnak a hírek, hogy az idén 60 bérlakást adnának el

az önkormányzati tulajdonosi bizottság elé terjesztett dokumentum szerint.