Nem jótékonykodás, hanem racionális üzleti döntés a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Vágólapra másolva!
A megváltozott munkaképességűek munkavállalásáról mint gazdaságstratégiai kérdésről tartottak nemzetközi konferenciát.
Vágólapra másolva!

Az ÉrtékPlacc egy olyan közösségi tér, ahol nem csupán megváltozott munkaképességű, vagyis mmk-s emberek által készített termékekkel és szolgáltatásokkal találkozhatunk, hanem egy olyan üggyel is, amely egyszerre fontos gazdaságilag és morálisan is. Az EMMI Szociális Államtitkárságának néhány nappal ezelőtti nemzetközi konferenciáján ezt azoknak a stratégiai vállalatoknak a jelenléte is bizonyította, amelyek előadóként vettek részt a Várkert Bazárban.

A konferencia házigazdája, Fülöp Attila szociális államtitkár azzal érvelt ezen álláspont mellett, hogy a szociális kérdéseket gazdasági döntésekkel lehet befolyásolni. Majd az államtitkár hozzátette, hogy annak az állampolgárnak,

akinek megváltozott a munkaképessége, az a szándéka nem változott meg, hogy dolgozzon, munkával tartsa el a családját, és a társadalom értékteremtő tagja legyen.

Forrás: --

– mondta Fülöp Attila. Ennek megfelelően a konferencia célja, hogy megszüntesse, lebontsa a fejekben azt a képzettársítást, amely szerint a megváltozott képesség az megszűnt képességet, értéket előállítani nem képes állapotot jelent.

Az évindító sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy idén is folytatódik a foglalkoztatás bővítése. Jelenleg az országban csaknem 370 ezer olyan ember van, akinek megváltozott a munkaképessége, közülük 154 ezren már most is dolgoznak, és csaknem ugyanennyien vannak még, akik megfelelő eszközökkel munkába állíthatóak.

Fülöp Attila, az EMMI szociális államtitkára az ÉrtékPlacc konferencia házigazdája. Forrás: --

A Századvég Gazdaságkutató friss tanulmányából az is kiderül, hogy a megkérdezett

vállalatok 80 százaléka rendkívül elégedett mmk-s munkatársukkal; ez az arány magasabb, mint a többi kollégájukkal való elégedettség.

Az adatot az ÉrtékPlaccon felszólaló vállalatok vezetői is alátámasztották, a Bosch, az Audi, az E.ON, az OTP, az Auchan, a Naturtex, vagy a Tisza Cipő is. Utóbbi azért is különösen érdekes, mert csak kevesen tudják, hogy az ismert márka egyes termékeit megváltozott munkaképességű emberek készítik az állami KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE cégcsoportnál. Ennek a vállalatnak a vezetője, Csizi Péter a másik ikonikus mmk-s kötődésű cégre,

a Nanushka divatmárkára is felhívta a figyelmet.

A cég egyébként szintén jelen volt az ÉrtékPlaccon, a világ legnagyobb kifutóin feltűnő termékeket ugyanis szintén magyar megváltozott munkaképességű emberek varrják, és viselte már Angellina Jolie, vagy Charlize Theron is.

A versenyszféra és az állami szektor vállalatai mellett jelen volt a konferencián Bártfai-Máger Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter is, aki egyértelművé tette, hogy a

megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása nem jótékonykodás, hanem racionális üzleti döntés. Így vannak ezzel azok a kisebb magyar cégek is, amelyek az ÉrtékPlaccon kiállították csúcsminőségű termékeiket;

az autista fiatalokat segítő Kockacsokit, vagy az mmk-sokat alkalmazó Bake My Day pékséget, vagy a miskolci Szimbiózis Alapítványt szinte már senkinek nem kell bemutatni. Munkájuk bizonyítéka annak, hogy a megváltozott munkaképességű emberek milyen hihetetlen nagy dolgokra képesek.

A The Wall Street Journal volt főszerkesztője, Jonathan Kaufman azt mondta a rendezvényről a Várkert Bazár színpadán, hogy

A Pulitzer-díjas újságíró és egyetemi professzor szemléletes előadásban világossá tette, hogy azok a fejlesztések, amelyek a megváltozott munkaképességű embereket segítik, mindenki számára előnyt jelentenek.

Forrás: --

Az amerikai professzor mondata a magyar konferencia letisztult, modern arculatáról, szervezettségéről és sikerességéről jogos volt, az ugyanis az ÉrtékPlacc szervezőinek, a szociális

államtitkárságnak nem titkolt célja volt, hogy erről a sokszor csak a karácsonyi jótékonyság idején tárgyalt területről súlyához méltóan, gazdaságstratégiai kérdésként essen szó.

Ezért kérték fel az ismert rendezőt, Lakatos Andrást, hogy modern technikával, látványos elemekkel és feszes dramaturgiával rendezze meg az ÉrtékPlaccot. Az pedig már a nyitóprodukcióból, Barabás Lőrinc és a Dirty Led Light egyedi, csak erre az alkalomra készült közös show-jából is kiderült, hogy a szociális területen paradigmaváltás történt.

Információink szerint a napokban elkezdődött a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról a szakértői egyeztetés a szociális államtitkár és a versenyszféra nagyvállalatai között. Az ÉrtékPlacc pedig országjárással folytatódik.