Robbantásos merénylet előkészítése miatt öt év négy hónap szabadságvesztésre ítéltek Berlinben egy orosz állampolgárságú, szélsőséges iszlamista férfit.

A csak Magomed-Ali C. néven azonosított férfi egy berlini bevásárlóközpontban készült pokolgépes támadásra, amit 2015-ben kezdett előkészíteni egy Franciaországban elfogott társával. Egy ideig együttműködtek Anis Amrival is, a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás elkövetőjével, aki 2016 decemberében kamionnal a tömegbe hajtott egy berlini karácsonyi vásáron.

A dagesztáni származású orosz állampolgár 2011-ben érkezett Németországba menedékkérőként. Már előtte egy szélsőséges iszlamista ideológia híve volt, és elvei érvényesítése jogos eszközének tartotta a fegyveres erőszakot. Berlinben bekerült egy időközben betiltott radikális iszlamista mecset közösségébe, és elhatározta, hogy Szíriába utazik, és csatlakozik az Iszlám Államhoz. Tervéről tudomást szerzett a berlini tartományi bűnügyi hivatal, és megtiltotta, hogy elhagyja az országot.

Magomed-Ali C. letartóztatásaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uli Deck

A közveszélyes iszlamisták között számon tartott férfi ezután döntött úgy, hogy merényletet hajt végre Németországban. Tervéhez megnyerte Clément B.-t, akit egy belgiumi útján ismert meg még 2013-ban, Anis Amrival pedig 2016 októberében működtek együtt. Az előkészületeket megzavarta egy rendőri művelet, amelynek hatására a három iszlamista szétvált. Magomed-Ali C. Berlinben maradt, Clément B. Franciaországba távozott, hogy ott hajtson végre terrortámadást. Ezt az akciót a terv szerint egyeztették volna Anis Amrival, aki azonban a tudtuk nélkül hajtott bele a berlini Breitscheid téri karácsonyi vásár tömegébe egy elrabolt kamionnal 2016. december 19-én.

Magomed-Ali C.-t 2017-ben vették őrizetbe Berlinben, miután a franciaországi Marseille-ben elfogták Clément B.-t, akinek lakásában három kilogramm TATP típusú robbanóanyagot és lőfegyvereket találtak.