Már nem egy centire, hanem kilométerekre vagyunk a Néppárt egyes részeitől. Heteken belül döntést kell hozni arról, hogy közösen kell-e folytatni, vagy külön-külön - mondta Novák Katalin az atv.hu-nak A Fidesz alelnöke azt is hozzátette, hogy a február 3-i néppárti gyűlésen nincs napirenden a Fidesz maradása vagy távozása. Novák Katalin azt is mondta, hogy a Néppárt durva házasságtörést követett el a Sargentini-jelentés elfogadásakor, "a megcsalás az megcsalás".

Heteken belül döntést kellene hozni, közösen vagy külön-külön"  - mondta Novák Katalin. "A lényeg, hogy ne húzzuk ezt a se veled, se nélküled állapotot sokáig" - tette hozzá. 

A három néppárti bölcs jelentéséről azt mondta, hogy nem tud a Fidesz arról, hogy elkészült, de ha igen, akkor lehet, hogy nem is a bölcsek írták. 

"Egy olyan partnerrel, aki maga sem tudja, hogy mit akar, nehéz zöldágra vergődni. Vannak részei a Néppártnak, melyektől már nem egy centire vagyunk, hanem kilométerekre. Másokkal baráti közelségben. Vannak olyan pártok, melyek az eredeti irányhoz képest már jócskán balra tolódtak, csoda, hogy még az EPP-be sorolják magukat és nem a liberálisok közé  - mondta Novák Katalin a Néppárton belüli viszonyokról. Hozzátette, hogy sokszor tapasztalja, hogy a beszélgetőpartnere azt sem tudja, hogy mi is a problémája a Fidesszel, csak a nemzetközi, elsősorban német liberális média szalagcímeit idézgetik. 

A Néppárt jövőjéről Novák Katalin ezt mondta:  

A lényeg az, hogy egyetértünk-e azokban a dolgokban, amik szövetségünk alapját képezték. Képesek vagyunk-e még azt mondani, hogy fontos a család, és hogy ez jelenti közösségeink alapját? Ki merjük-e azt mondani, hogy nem szeretnénk, ha a tömeges bevándorlás alakítaná át az európai emberek mindennapjait, és elfogadja-e a Néppárt, ha egy nemzet más utat választ? Egyetért-e Donald Tusk, vagy egyetért-e az EPP többsége azzal, hogy a keresztény kultúrát meg kell őriznünk Európában. Ki merjük-e ezt mondani? Vagy azt mondjuk, hogy a keresztény kultúrának már csak múltja van Európában, jövője nincsen?" 

Az Európai Parlamentben a hetes cikkelyes eljárásról szóló szavazást álságosnak nevezte, mert összevonták a lengyelekről szóló határozatot a magyarokról szóló határozattal, és arról tartottak közös szavazást. Márpedig az Európai Néppárt tagja a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO), Donald Tusknak, a Néppárt elnökének a pártja, ez pedig politikai riválisa a jelenlegi kormánypártnak, a PiS-nek. 

Ne felejtsük el, hogy a Néppártban is voltak, akik leszavazták a határozatokat. A szlovénok és az olaszok mellett ilyenek voltak például a franciák és a spanyolok. Mindkét pártelnök több ízben személyesen megerősített abban, hogy ők a Néppárton belül szeretnék tudni a Fideszt a jövőben is. A németek is megosztottak voltak" 

- mondta Novák Katalin.

 A Fidesz alelnöke szerint 

politikai értelemben a Sargentini-jelentés elfogadása egy durva házasságtörés volt. 

Egy zöldpárti politikus hazugságokra alapozott jelentését szavazták meg néppárti képviselők, és ezt nehéz másként értelmezni. 

Arra a kérdésre, hogy kivel alakít közös frakciót a Fidesz, ha kilép a Néppártból, Novák Katalin ezt mondta: 

Ha nem a Néppártban folytatjuk a munkánkat, hanem a Néppárton kívül, akkor olyan szövetségeseink lesznek, akik erős, biztonságos, gyarapodó Európát akarnak. Kritikusak Brüsszellel – ahogy mi is azok vagyunk. Elutasítjuk a brüsszeli intézményrendszer nemzetállami jogokat nyirbáló terjeszkedését. De nem vagyunk Európa-ellenesek. 

A nemrég megalakult osztrák néppárti-zöld koalíció kapcsán a Fidesz alelnöke azt mondta: örülnek annak, hogy Kurz lett az osztrák kancellár, de annak nem, hogy a zöldekkel kényszerült koalíciót kötni. 

A Fidesszel ellentétben a Néppárt számos pártja válogatás nélkül szinte bárkivel összeállna, aki az EPP-től balra van, jobboldalra nézve pedig finnyásan elfordítják a fejüket. Balra gondolkodás nélkül, tárt karokkal rohannak, a hagyományos értelemben véve tőlünk jobbra lévőknél még a józan mérlegelésre sem hajlandóak. Aztán csodálkoznak, hogy az EPP-től jobbra lévő tábor erősödik.  A Néppárt érdeke lenne, hogy minél több demokratikus, jobboldali, konzervatív párttal legyen együttműködési megállapodása, és ebben mi szívesen vállalunk közvetítő szerepet" - mondta Novák Katalin.