Karácsony Gergely utánozni próbálja a kormány Nemzeti Konzultációját

Advent első vasárnapja 2019, Karácsony Gergely gyertyagyújtás
Vágólapra másolva!
Megjelent a Fővárosi Közgyűlés új Szervezeti és Működési Szabályzatára vonatkozó javaslata, amely jelentősen szélesítené a főpolgármester jogkörét. Két sikertelen közgyűlés után saját jogkörben dönthetne egyfajta főkegyúrként a demokratikusságot máskor mindig hangsúlyozó főpolgármester, de lemásolná a kormány Nemzeti Konzultációját is. Írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzat honlapján megjelent javaslat értelmében Karácsony több jogkört ragad magához.

Így például a Közgyűlés csak a főpolgármester javaslata alapján dönthet

  • az önkormányzati tulajdonú cégek ügyeiben a Fővárosi Önkormányzat által magához vont és a közgyűlés más szervére át nem ruházott hatáskörök gyakorlásáról,
  • a tanácsnok feladatköréről,
  • valamint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról szóló kormányhatározatban meghatározott ügyekben.
Az a demokráciafelfogás, amely az SZMSZ-javaslatból kiviláglik, komoly aggályokat vet fel Fotó: Koncz Márton - Origo

További érdekesség, hogy a határozatképességet csak a szavazás időpontjára írja elő kötelezően a Karácsony vezette Fővárosi Önkormányzat rendkívül demokratikus SZMSZ-e.

Az is a főváros új vezetésének komoly visszaéléseire ad lehetőséget, hogy csak az ülést megelőző nap 12 óráig lehet írásban módosító javaslatot benyújtani a napirendi illetve kiegészítő javaslatok közt szereplő előterjesztéshez.

Kivétel ez alól a magát főkegyúri jogkörökkel felvértező főpolgármester személye, ő ugyanis a döntéshozatal megkezdéséig jogosult majd módosításokat benyújtani, másnak nem szabad.

Azaz a kormánypárti képviselőknek fel lehet készülni, a polgármester által, utolsó pillanatban benyújtott meglepetésszerű módosításokra. Amivel nagyon szépen lehet majd játszani.

Szépen megkönnyítené a szűk többségben lévő balliberális Közgyűlés dolgát azzal is Karácsony, hogy jelentősen lecsökkentette a minősített többséget igénylő ügyek számát.

De a legfelháborítóbb, antidemokratikusabb rendelkezés az új szabályzat 93. §-ban található, mely szerint a főpolgármester „a főváros érdekeinek védelmében" döntést hozhat „minden olyan ügyben, amely szerepelt a Közgyűlés ülésének napirendi javaslatában vagy elfogadott napirendjén, de arról a Közgyűlés [...] két egymást követő alkalommal nem döntött."

Azaz, ha olyan komoly vitás kérdésről van szó, amelyben a Közgyűlés két egymást követő ülésen nem tud határozni, akkor Karácsony maga dönthet az ügyben.

Így működik a liberális demokráciafelfogás a gyakorlatban.