A szegedi korrupciós ügyben eljáró egyik bírónő százmilliós megbízásokat kapott Botkáéktól - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője vasárnap Debrecenben, sajtótájékoztatón.

Halász János elmondta, egyre több durva részlet derül ki a Szeviép-ügyben, Botka László polgármester és a szegedi önkormányzat korrupciós ügyében hozott felmentő ítélet hátteréről.

Felmerül a korrupció gyanúja az ügyben eljáró szegedi bírákkal kapcsolatban, erre már az Országos Bírósági Hivatal is felfigyelt - jegyezte meg a politikus, hozzátéve, hogy  a szegedi korrupciós ügyben eljáró egyik bírónő százmilliós megbízásokat, a másik lakást kapott Botkáéktól.

Botka László polgármesterForrás: MTI/Ujvári Sándor

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint nagyon úgy tűnik, hogy  Botkáék a zsebükben tartottak és ezzel befolyásoltak több bírót is, akik az őket érintő súlyos korrupciós ügyekben eljártak. Halász János szerint mindez súlyosan összeférhetetlen, felháborító és veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Minden magyar embernek joga van a független igazságszolgáltatáshoz - mondta a frakciószóvivő, hozzátéve, az pedig erősen aláássa a közbizalmat, ha kiderül, hogy egyes bírókat így lehet befolyásolni és ezzel meg lehet venni ítéleteket.

Halász János azt is mondta: ebben az ügyben először a Botka és a szocialisták embereit másodfokon felmentő bírónő bukott le azzal, hogy  a családi cége százmilliós megbízatásokat kap a szegedi önkormányzattól. 

Aztán kiderült, hogy egy másik, a Szeviép-ügyben eljáró bírónő is lekötelezettje Botkának: ő egy szegedi belvárosi sétálóutcában található 100 négyzetméteres polgári lakást kapott Botkáéktól potom áron - mondta a frakciószóvivő.