Karácsony ahelyett, hogy fejlesztene, a kormánytól kunyerál

2020.01.27. 11:32

Különösen visszás Karácsony Gergely hozzáállása, mert folyton attól a kormánytól kér pénzt saját elképzelései megvalósítására, amelyet mindenáron le akar váltani – mondta a Magyar Hírlapnak Boros Bánk Levente. A Médianéző igazgatója hétértékelőjében értékelte a Jobbik tisztújításának eredményét és következményeit, az LMP és a PM esetleges összeolvadását, de kitért a Soros György által kezdeményezett nemzetközi oktatási hálózatra is.

Boros Bánk Levente politológus az önkormányzati választás elmúlt száz napját értékelve azt mondta, hogy az ellenzéki sikereknek

nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Úgy véli, ez az időszak arról szólt, hogy mind fővárosi, mind kerületi szinten helyzetbe hozzák a szövetségeseket, tehát az éhes szájak betömésének periódusát figyelhettük meg. Karácsonyék közhelyeket puffogtatnak megfeledkezve arról, hogy egy várost üzemeltetni is kell, nem arról kellene szólnia a főváros és a települések életének, hogy néhány politikus megvalósítja saját magát. A politológus szerint kitaláltak valamit, ami jól hangzik, és most megpróbálják lenyomni kétmillió ember torkán. Ehhez pedig a kormánytól várják a pénzt. Margaret Thatcher korábbi brit konzervatív miniszterelnököt idézve:

a szocialistákkal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből.

Karácsony azonban az elmúlt ciklusokban is a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, ezért tudnia kellett, hogy milyen kondíciókkal működik a főváros. A főpolgármester hozzáállása különösen visszás annak fényében,

hogy az elképzeléseihez szükséges anyagi forrást attól a kormánytól várja, akit folyton le akar váltani.

Karácsony Gergely főpolgármesterForrás: MTI/Kovács Tamás

„Vak vezet világtalant"

Boros Bánk Levente az LMP és a Párbeszéd összeolvadásáról is említést tett. Mint fogalmazott:

vak vezet világtalant,

értve ezt arra, hogy ha egyesülnének, akkor sem lennének képesek bejutni a parlamentbe. A politológus emlékeztetett, hogy annak idején nagy dérrel-dúrral lépett ki Karácsony az LMP-ből, és hozta létre a Párbeszédet, most pedig, hogy mindkét párt életképtelen, egyesíteni akarják.

Börtönbiznisz

A nemrég bejelentett igazságügyi törvénymódosításokkal kapcsolatban kiemelte, hogy ha a törvényhozónak van egy akarata, akkor azt általában az arra illetékeseknek, jelen esetben az igazságszolgáltatásnak végre kell hajtania. Mint mondta, a téma a kirakatban van, és ha van olyan eset, ami a jogalkalmazói vagy jogszolgáltatói hiányosságra hívja fel a figyelmet, fel fogja háborítani a társadalmat.

Ha valami bántja az emberek igazságérzetét, és a jogállamiság keretei között jogilag szabályozható, a bíróságoknak is be kell állniuk ebbe a sorba.

A Jobbik tisztújításáról

A politológus értékelte a Jobbik szombati tisztújítását is. Szerinte azzal, hogy a párt Jakab Péter eddigi frakcióvezetőt választotta új elnökévé, a Jobbik teljes feladását és a balliberális táborba olvadását jelenti.

Jakab, aki együtt állt Gyurcsányékkal a Parlament lépcsőjén, nyíltan a baloldali pártokkal való összefogás mellett kampányol.

Szerinte, ha így folytatja a szebb napokat is látott Jobbik, akkor fel fog oldódni ebben a halmazban. Azzal, hogy a Jobbik elhagyta a radikális vonalat, és ennek az iránynak a képviselői kiléptek a pártból, a parlamenti küszöb szélére zsugorodtak, nem tudnak további szimpatizánsokat gyűjteni, és további kilépések várhatóak.

Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében. Az első sorban balról jobbra: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője; Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője; Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője; Szél Bernadett független országgyűlési képviselő; Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető és Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák SzilárdForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Akik ezek után Gyurcsányékra akarnak szavazni, azok ezt nem a Jobbikon keresztül fogják megtenni, hanem közvetlenül. Továbbá azt is kiemelte, hogy Jakabék egyfajta kifizetőhellyé tették a pártot, néhány vezető politikusuk a saját megélhetését akarja biztosítani.

A Néppárt kapcsán a Fidesz kezében van a döntés

Patthelyzetnek titulálta továbbá a Fidesz helyzetét a Néppártban. Mint mondta: a „bölcsek tanácsa" láthatóan nem meri felvállalni annak ódiumát, hogy akár a Fidesz mellett vagy ellene tegye le a voksát. Ezért egy salamoni döntést hoztak.

Soros a hálózatával a nekik nem tetsző kormányok ellen akar fellépni

A tőzsdespekuláns davosi bejelentésére reagálva pedig úgy fogalmazott, a spekuláns nemzetközi oktatási hálózatot indít, ami a fiatalokat mozgatná meg,

ezzel garantálnák Soros nagy álmának megvalósítását.

Az új hálózattal a számukra nem tetsző országok kormányai ellen akarnak fellépni, beavatkozva ezen országok belügyeibe – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK