Varga Judit: A magyarok többsége nemzetállamokra épülő erős Európát szeretne

2020.01.28. 20:33

A magyar emberek döntő többsége nemzetállamokra épülő erős Európát szeretne - mondta a magyar igazságügyi miniszter Brüsszelben, az Általános Ügyek Tanácsának keddi értekezlete utáni sajtótájékoztatón. Az Európai Unióval kapcsolatos bizalmi deficitnek meg kell szűnnie - közölte Varga Judit. A politikus azt mondta, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatot kísérő vitában Magyarország "továbbra is nemet mond a bevándorláspárti liberális fősodor Európai Egyesült Államokat szorgalmazó zavaros utópiájára."

Magyarország olyan Európát akar, amely "mondvacsinált eljárások helyett a valós problémák megoldására fókuszál" - tette hozzá.

Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a konferenciának nem szabad egy tagállamra, egy régióra és egy ideológiára összpontosítania, hanem minden érintett érdekét figyelembe kell vennie.
Az igazságügyi miniszter helyesnek nevezte, hogy a horvát elnökség az európai versenyképességre fókuszál.

Varga Judit, igazságügyi miniszterForrás: Botár Gergely

Ez tükrözi a magyar uniós politika fő gondolatát, amely olyan versenyképes és biztonságos Európa megteremtését szorgalmazza, amely minden nap, minden döntés során az európai emberek érdekeit tartja szem előtt - közölte.

Az európai források ügyében a fő vonalakat már lefektették, minden országnak tiszta elképzelése van arról, hogy mit szeretne. A déli és közép-európai államok a kohéziós alapok tervezett megcsonkítása ellen vannak - mondta Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter szomorú ténynek nevezte a Brexitet. Hozzátette: azt még szomorúbbnak tartja, hogy az uniós intézmények nem tettek semmit Nagy-Britannia problémáinak kezeléséért, hanem engedték, hogy az kiszavazza magát az EU-ból.