43 milliót csaltak ki idős emberektől az unokázós csalók

BRFK Sajtótájékoztató Január 28., kedd·12:00 – 13:00 1139 Budapest, Teve utca 4-6 Leírás:Az esemény megnevezése: Sajtótájékoztató A sajtótájékoztatót tartja: Bukovics Péter r. őrnagy a BRFK Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztályának vezetője, Nagy-Kovács Dávid r. őrnagy a BRFK Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály Betörési Alosztály vezetője. Az esemény időpontja: 2020. január 28. (kedd) 11.00 óra Az esemény helyszíne: Rendőrségi Igazgatási Központ Sajtóterem 1139 Budapest, Teve utca 4-6. Az esemény tárgya: A BRFK által befejezett, az időskorúak sérelmére bűnszervezetben elkövetett csalássorozat felderítése.
Vágólapra másolva!
Három éve annyira elszaporodtak, az úgynevezett unokázós bűncselekmények, vagyis, amikor csalók idős embereket tévesztenek meg azzal, hogy unokájuk bajba jutott, és pénzre van szüksége, hogy a rendőrök egy kifejezetten az elfogasáukra alapított speciális egységet hoztak létre. Ezt a csapatot az ilyen ügyekben már tapasztalt, rutinos nyomozókból állították össze. Most is ők csaptak le.
Vágólapra másolva!

Most a speciális egység csapott le arra a bandára, amely 33 idős embertől csalt ki pénzt.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

18 embert hallgattak ki a rendőrök, közülük egy ember a gyanúsítás után megszökött, így vele együtt még 5 embert keresnek.

N. Csabát, L. Mária Ilonát, H. Ernőt, H. Marinát és B. Ferencet, elfogatóparancs alapján körözik. Az elkövetők között van két fiatal is és több esetben az is kiderült, hogy a csalók rokonok. Általában a nők között van testvéri kapcsolat, akiknek az élettársaik is benne voltak a szerveződésben.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Összesen 43 millió forintot csaltak ki, 2018 és 2019 nyara között,

ebből az elfogások során 8,5 milliót forintot tudtak lefoglalni a rendőrök és visszaadni az átvert embereknek.

Módszerük az volt, hogy régi papír alapú telefonkönyvekből véleltenszerűen kiválasztottak embereket, őket csapták be. A rendőrök az egyik lakásban megtalálták ezeket a bejelölt telefonkönyveket, lapokat. Több esetben özvegyeket, doktorokat választottak. Volt olyan eset is, amikor úgy sikerült kicsalni pénzt, hogy az áldozatnak nem is volt unokája.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bűnszervezetben mindenkinek megvolt a saját feladata. A szervezet irányítói telefonáltak egy angliai telefonszámról a kiválasztott embereknek és

rokonnak, unokának, barátnak kiadva magukat győzték meg arról az időseket, hogy balesetet okoztak és a kár kifizetéséhez azonnal pénzre van szükségük.

Azért, hogy miért ilyen sürgős és azonnali a helyzet, arra a csalók több variációt találtak ki, többek között, hogy így el tudják kerülni a rendőri eljárást, vagy, hogy veréssel fenyegetik és addig nem engedik el, míg pénzt nem kapnak.

A fiatalkorúak feladata az volt, hogy a pénzt átvegyék az idős emberektől, mintha a hozzátartozójuk barátai lennének.

A csalók végig szóval tartották az időseket telefonon, hogy amíg a pénzt begyűjtő emberük oda nem ér, még véletlenül se tudjanak másnak telefonálni, a helyzet valódiságáról meggyőződni.

Miután az átvert emberek átadták a pénzt, higgadtan átgondolták a történteket és felhívták hozzátartozójukat, akkor derült ki, hogy csalás áldozatai lettek. Sok esetben annyira szégyellték magukat, hogy még családjaiknak sem vállották be, hogy mi történt velük, így a rendőrség is csak hetekkel később értesült az esetről.