Három éve annyira elszaporodtak, az úgynevezett unokázós bűncselekmények, vagyis, amikor csalók idős embereket tévesztenek meg azzal, hogy unokájuk bajba jutott, és pénzre van szüksége, hogy a rendőrök egy kifejezetten az elfogasáukra alapított speciális egységet hoztak létre. Ezt a csapatot az ilyen ügyekben már tapasztalt, rutinos nyomozókból állították össze. Most is ők csaptak le.

Most a speciális egység csapott le arra a bandára, amely 33 idős embertől csalt ki pénzt.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

18 embert hallgattak ki a rendőrök, közülük egy ember a gyanúsítás után megszökött, így vele együtt még 5 embert keresnek.N. Csabát, L. Mária Ilonát, H. Ernőt, H. Marinát és B. Ferencet, elfogatóparancs alapján körözik. Az elkövetők között van két fiatal is és több esetben az is kiderült, hogy a csalók rokonok. Általában a nők között van testvéri kapcsolat, akiknek az élettársaik is benne voltak a szerveződésben.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

Összesen 43 millió forintot csaltak ki, 2018 és 2019 nyara között,

ebből az elfogások során 8,5 milliót forintot tudtak lefoglalni a rendőrök és visszaadni az átvert embereknek.

Módszerük az volt, hogy régi papír alapú telefonkönyvekből véleltenszerűen kiválasztottak embereket, őket csapták be. A rendőrök az egyik lakásban megtalálták ezeket a bejelölt telefonkönyveket, lapokat. Több esetben özvegyeket, doktorokat választottak. Volt olyan eset is, amikor úgy sikerült kicsalni pénzt, hogy az áldozatnak nem is volt unokája. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bűnszervezetben mindenkinek megvolt a saját feladata. A szervezet irányítói telefonáltak egy angliai telefonszámról a kiválasztott embereknek ésrokonnak, unokának, barátnak kiadva magukat győzték meg arról az időseket, hogy balesetet okoztak és a kár kifizetéséhez azonnal pénzre van szükségük. Azért, hogy miért ilyen sürgős és azonnali a helyzet, arra a csalók több variációt találtak ki, többek között, hogy így el tudják kerülni a rendőri eljárást, vagy, hogy veréssel fenyegetik és addig nem engedik el, míg pénzt nem kapnak.

A fiatalkorúak feladata az volt, hogy a pénzt átvegyék az idős emberektől, mintha a hozzátartozójuk barátai lennének.

A csalók végig szóval tartották az időseket telefonon, hogy amíg a pénzt begyűjtő emberük oda nem ér, még véletlenül se tudjanak másnak telefonálni, a helyzet valódiságáról meggyőződni.

Miután az átvert emberek átadták a pénzt, higgadtan átgondolták a történteket és felhívták hozzátartozójukat, akkor derült ki, hogy csalás áldozatai lettek. Sok esetben annyira szégyellték magukat, hogy még családjaiknak sem vállották be, hogy mi történt velük, így a rendőrség is csak hetekkel később értesült az esetről.