Valószínűleg április közepén oszlatja fel magát a Baranya megyei Mohács képviselő-testülete, és nyáron lehet új önkormányzati választás a városban – értesült a Hír TV. Az őszi önkormányzati választások előtt pár héttel tragikus hirtelenséggel meghalt a korábbi polgármester, Szekó József, aki ismét a Fidesz-KDNP jelöltje lett volna. Mivel rajta kívül csak Puch László egykori MSZP-s pénztárnok veje, Csorbai Ferenc indult, így - a nagyon kevés rá leadott szavazatott ellenére - ő lett a polgármester.

Október 13 óta a mohácsi képviselő-testületben abszolút többségben van Fidesz-KDNP frakció, de a várost az MSZP-s Csorbai Ferenc vezeti.

A kormánypárti képviselők szándéka, hogy törvényes keretek között a legrövidebb időn belül új választást írjanak ki. 

Továbbra is az a célunk, hogy a testület áprilisban feloszlatja magát. A kitűzött szavazások valószínű nyár közepére fognak esni, de reméljük, hogy a szabadságolások miatt azért sokan eljönnek, és ránk szavaznak  - mondta a Hír TV megkeresésére válaszolva Bogos Tünde, a Fidesz-KDNP egyik helyi önkormányzati képviselője.

Mohács kormánypárti alpolgármestere, Pávkovics Gábor blogot indított. Itt olyan témákról ír, mik az elképzelései a város jövőjéről. Pávkovics úgy véli, a szocialista polgármester hivatalba lépése óta érdemi munkát nem végez.

Pávkovics GáborForrás:YouTube/HÍR TV

Polgármester úr inkább a kampányolással foglalkozik, mint a város építésével. Gyakorlatilag én ezt cukiság kampánynak szoktam mondani. Tehát ültetünk fát, meg simogatjuk a kutyákat, de én azt gondolom, többet kellene foglalkozni a városnak a jövőjével, a fejlesztésével és a továbblépésével  - nyilatkozta Pávkovics Gábor.

Az alpolgármester hozzáfűzte: jelenleg a várost automatizmusok irányítják. A hivatal jól működik, a rögzült és megtanult folyamatokat jól kezelik a kollégái, amiért köszönet jár nekik.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Mohácsot már 21 éve irányító kormánypárti polgármester, Szekó József 63 évesen, mustgáz-mérgezésben halt meg 2019. szeptember 27-én.

Mivel a választási törvény nem tette lehetővé, hogy a Fidesz-KDNP más jelöltet indítson a településen alig két héttel a választás előtt, ezért az MSZP-s Csorbai Ferenc - aki Puch László egykori szocialista pénztárnok veje – egyedüli indulóként maradt.

Puch LászlóForrás: MTI/Földi Imre

A fair választások érdekében a kormánypártok visszalépésre szólították az MSZP-s politikust, ennek érdekében még aláírásokat is gyűjtöttek, de Csorbai Ferenc nem lépett vissza.

Október 13-án egyébként a mohácsi választópolgárok elsöprő többsége egyértelműen és határozottan kifejezte, hogy nem kér Csorbai Ferencből. Akkor a Baranya megyei kisváros lakói 5943 szavazatot adtak le, amiből 4076 érvénytelen volt. Így tiltakoztak, hogy Csorbai Ferenc nem lépett vissza.

Forrás: VALASZTAS.HU

Csorbait így alig 1876 szavazattal választották meg polgármesternek.