Riasztást adtak ki az ónos eső miatt

2020.01.28. 10:06

Eső, havazás és ónos eső is várható ma - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északi tájakon, illetve a magasabban fekvő részeken 3-5 cm-t meghaladó hó valószínű kora délutánig, majd átmenetileg megszűnhet a csapadék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nyugat felől csapadék vonul fel, jellemzően eső formájában.

Reggel a Dunántúl északi, északkeleti részén, Pest megye északi részén, Nógrádban, Mátraalján kisebb mennyiségű átmeneti ónos eső is hullhat, majd az Északi-középhegység térségében havas eső, havazás lehet a jellemző.

Ónos eső, havazás Budapesten - IllusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

A délelőtti órákban Észak-Magyarország délebbi és nyugati részein inkább csak lepelnyi, maximum pár cm hó hullhat, miközben olvadás is kezdődik. Az északi tájakon, illetve a magasabban fekvő részeken (Mátra, Bükk, Zemplén, Heves-Borsodi-dombság, Aggteleki-karsztvidék) ugyanakkor 3-5 cm-t meghaladó hó valószínű kora délutánig, majd átmenetileg megszűnhet a csapadék. 

Este hidegfront jön 

Este egy hidegfront megérkezésével intenzívebb csapadék érkezik. A fönt említett északi tájakon ismét több cm hó is hullhat, részben intenzívebb hózáporokkal, vizes, tapadó hó formában. A Dunántúlon (főként délnyugaton, a Mecsekben, de helyenként a Dunántúli-dombság és a Dunántúli-középhegység térségében is) szintén előfordulhat átmeneti havazás, intenzívebb hózápor, esetleg zivatar, hózivatar.

Késő délutántól az érkező markáns hidegfront mentén az északnyugatira forduló szelet várhatóan 60-70, néhol 80 km/h-t elérő szélrohamok kísérik.