Magyar iskola választását javasolja a határon túli magyar családoknak a Rákóczi Szövetség, amelynek elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy a következő hetekben, hónapokban több mint 15 ezer határon túli magyar családnak kell döntenie arról, milyen iskolába írassa a gyermekeit.

Csáky Csongor azt mondta, hogy az iskolaválasztási programjuk 2004-ben indult, azóta próbálják ráirányítani a határon túli szülők figyelmét arra, hogy gyermekeik sorsát nagyban befolyásolja az a nyelv, amelyen tanulnak.

Emellett ez a közösség megmaradásának záloga is - fűzte hozzá.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Minority SafePack kisebbségvédelmi petíció nyilvános aláírása után Budapesten a szövetség székházában 2018. január 2-ánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Rákóczi Szövetség arra törekszik, hogy a maga eszközeivel, üzeneteivel arra bátorítsa a külhoni családokat, hogy jól döntsenek, és amikor a gyermekük jövőjéről döntenek, a magyar jövőt válasszák - fogalmazott Csáky Csongor.

Azt mondta, hogy érték, hogy az ottani magyar iskolák két nyelvet, két kultúrát tanítanak, így többlettudáshoz, nagyobb kapcsolatrendszerhez juthatnak a diákok.

A szövetség programjáról bővebb információ a www.magyariskolavalasztas.hu címen érhető el, ahol érveket sorolnak fel a magyar iskola választása mellett.