Hiába volt lázas a kínai gép pilótája, a koronavírus gyanúja nem merült fel

2020.01.29. 14:04

Ahogy azt az Origo elsőként megírta, lázasan érkezett meg Budapestre a sanghaji repülőgép pilótája a kedd esti járattal. Őt akkor kórházba szállították, de a koronavírus gyanúja nem merült fel. Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki az EMMI is, amelyben megerősítik a hírt: nem koronavírusos az elsőtiszt. A Budapest Airport közleménye szerint a koronavírus gyanúja nem merült fel, és az elsőtiszt a lázon kívül nem mutatott más tünetet, illetve nem volt bódult vagy eszméletlen állapotban sem.

Az esettel kapcsolatban kiadott egy közleményt az EMMI is, mely szerint már láztalan és panaszmentes az a kínai pilóta, akit tegnap este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba.

Bővebb közleményt adott ki a Budapest Airport is, amelyben azt írják, hogy a tegnap este Sanghajból Budapestre érkező járat személyzete előzetesen jelentette, hogy az elsőtiszt lázas.  A tisztet leszálláskor ügyeletes orvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ügyeletes felügyelője várta a helyszínen és azonnal megvizsgálta, koronavírus gyanúja nem merült fel. 

Az elsőtiszt a lázon kívül nem mutatott más tünetet és nem volt bódult vagy eszméletlen állapotban. Az elsőtisztet a láz miatt további megfigyelésre az OMSZ a Szent László Kórházba szállította, a gépet pedig a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségi szolgálata a Nemzeti Népegészségügyi Központ felügyelőjével egyeztetve, a légitársaság kérésére fertőtlenítette. A pilóta nem felelt meg a Nemzeti Népegészségügyi központ által kiadott, a koronavírusra vonatkozó eljárásrend esetdefiníciójának, azaz nem volt koronavírusos fertőzése.

Repülőgép fertőtlenítése - IllusztrációForrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Mivel fertőzés gyanúja nem merült fel, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltsége úgy döntött, hogy az utasok speciális intézkedés nélkül elhagyhatják a repülőgépet. A vonatkozó protokollt betartva, az utasok a repülőgépen várakoztak mindaddig, amíg az elsőtiszt vizsgálata megtörtént, illetve annak eredménye kiderült. A járat képviselete minden utas adatát felvette és átadta a járványügyi felügyelőnek 

- írja a közlemény.

Emellett azt is írják, hogy a Budapest Airport jelentős készlettel rendelkezik minden szükséges védőfelszerelésből, a készlet a nap 24 órájában elérhető. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével és részletesen kidolgozott eljárásrenddel kész támogatni a hatóságok munkáját egy esetleges rendkívüli repülőtéri intézkedés elrendelése esetén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK