Hiába volt lázas a kínai gép pilótája, a koronavírus gyanúja nem merült fel

koronavírus
A Thai Airways International thaiföldi légitársaság repülőgépének kabinját fertőtlenítik a koronavírus okozta járvány elleni óvintézkedésként a bangkoki Suvarnabhumi repülőtéren 2020. január 28-án.
Vágólapra másolva!
Ahogy azt az Origo elsőként megírta, lázasan érkezett meg Budapestre a sanghaji repülőgép pilótája a kedd esti járattal. Őt akkor kórházba szállították, de a koronavírus gyanúja nem merült fel. Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki az EMMI is, amelyben megerősítik a hírt: nem koronavírusos az elsőtiszt. A Budapest Airport közleménye szerint a koronavírus gyanúja nem merült fel, és az elsőtiszt a lázon kívül nem mutatott más tünetet, illetve nem volt bódult vagy eszméletlen állapotban sem.
Vágólapra másolva!

Az esettel kapcsolatban kiadott egy közleményt az EMMI is, mely szerint már láztalan és panaszmentes az a kínai pilóta, akit tegnap este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba.

Bővebb közleményt adott ki a Budapest Airport is, amelyben azt írják, hogy

a tegnap este Sanghajból Budapestre érkező járat személyzete előzetesen jelentette, hogy az elsőtiszt lázas.

A tisztet leszálláskor ügyeletes orvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ügyeletes felügyelője várta a helyszínen és azonnal megvizsgálta,

koronavírus gyanúja nem merült fel.

Az elsőtiszt a lázon kívül nem mutatott más tünetet és nem volt bódult vagy eszméletlen állapotban. Az elsőtisztet a láz miatt további megfigyelésre az OMSZ a Szent László Kórházba szállította, a gépet pedig a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségi szolgálata a Nemzeti Népegészségügyi Központ felügyelőjével egyeztetve,

a légitársaság kérésére fertőtlenítette.

A pilóta nem felelt meg a Nemzeti Népegészségügyi központ által kiadott, a koronavírusra vonatkozó eljárásrend esetdefiníciójának, azaz nem volt koronavírusos fertőzése.

Repülőgép fertőtlenítése - Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Mivel fertőzés gyanúja nem merült fel, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltsége úgy döntött,

hogy az utasok speciális intézkedés nélkül elhagyhatják a repülőgépet.

A vonatkozó protokollt betartva, az utasok a repülőgépen várakoztak mindaddig, amíg az elsőtiszt vizsgálata megtörtént, illetve annak eredménye kiderült.

- írja a közlemény.

Emellett azt is írják, hogy a Budapest Airport jelentős készlettel rendelkezik minden szükséges védőfelszerelésből, a készlet a nap 24 órájában elérhető. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével és részletesen kidolgozott eljárásrenddel kész támogatni a hatóságok munkáját egy esetleges rendkívüli repülőtéri intézkedés elrendelése esetén.