Ellenzéki polgármestereket, képviselőket próbál a Magyar Újságírók Országos Szövetsége arra rávenni, hogy hozzanak létre egy pénzalapot az úgynevezett "független" hírportálok támogatására. A MÚOSZ alapszabálya egyébként úgy kezdődik, hogy semmilyen támogatást nem fogadhat el a szervezet pártoktól. 

Egy közös pénzalap létrehozása érdekében levelet írt az ellenzéki vezetésű önkormányzatok vezetőinek Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) vezetője - derült ki az Origo birtokába került dokumentumból.  

Hargitai MiklósForrás: Origo

A MÚOSZ vezetője azt szeretné, hogy az ellenzéki polgármesterek egy, a szervezet által felügyelt alapba fizessenek be, és abból finanszírozzák a helyi ellenzéki médiát. Hargitai online portálokat szeretne létrehozni, azokban a megyékben, ahol nincsen általa 'függetlennek nevezett" sajtó. A MÚOSZ szerint nagyságrendileg 50 millió forint elegendő lenne. 

Hargitai Miklós felajánlásokat várForrás: Origo
Forrás: Origo

Hargitai a levelében arról is ír, hogy  a pénzgyűjtés célja az ellenzéki nyilvánosság létrehozása.  Ezen mondata is komoly ellentétben áll azzal, hogy a levelében máshol független sajtóról beszél. A két kategória gyakorlatilag folyamatosan összekeveredik az írásában. 

Hargitai mostani levele abból a szempontból is érdekes, hogy a MÚOSZ alapszabálya úgy kezdődik, hogy a MÚOSZ az újságírók demokratikus, pártoktól és állami szervektől független, egyesületi formában működő szakmai, tájékoztató, érdekképviseleti és kulturális társadalmi szervezete. Közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független – pártoknak anyagi támogatást nem nyújt, támogatást tőlük nem fogad el.