EMMI: Nincs koronavírus-fertőzésre utaló jel a kínai pilótánál

2020.01.29. 11:07

Közleményt adott ki az EMMI arról a kínai pilótáról, akit tegnap este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba, mert lázas volt. 

Ahogy az Origo kedd este elsőként megírta, lázasan érkezett meg Budapestre, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre a kedd esti sanghaji járat elsőtisztje. A Szent László Kórházba vitték, a gépet fertőtlenítették, az utasok elhagyhatták a repülőgépet. 

Ezt követően megvizsgálták, hogy a pilóta fertőzött-e koronavírussal. 

Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki az EMMI.

A minisztérium azt írja, hogy már láztalan és panaszmentes az a kínai pilóta, akit tegnap este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba. A kórházban a szigorú protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették őt.

Emellett az EMMI felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy ne használják fel pártpolitikai céljaikra a Kínában zajló koronavírus-járványt, és fejezzék be a hangulatkeltést. 

Bár már az első vizsgálat is arra utalt, hogy a jó általános állapotban lévő kínai férfi nem az új koronavírustól betegedett meg, ettől függetlenül megfigyelésre és további vizsgálatok elvégzésére felvették őt a László Kórházba. Ma reggelre már láztalan és panaszmentes lett.

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a beteg nem volt eszméletlen a repülőtéren,  lázas volt ugyan, de mindvégig járóképes maradt. 

Ez az eset is igazolja, hogy jól működik a magyar járványügyi rendszer.  A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt intézményben azonnal izolálták a beteget, és megkezdték a vizsgálatát. A mintát ma már az NNK laborjában vizsgálják, várhatóan délután lesz meg az eredmény, amiről azonnal tájékoztatást ad majd a minisztérium.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket.