Niedermüller Péter közelmúltbeli kijelentése rasszista, uszító és menthetetlen - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének közelmúltban tett vállalhatatlan kijelentésére reagálva.

Az erzsébetvárosi gyurcsányista polgármester, Niedermüller Péter az ATV január 23-i műsorában azt mondta: "Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket (ugye, fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a »nemtudoménmik«), akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak - meg azért nők is vannak közöttük. (...) Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek."

Niedermüller PéterForrás: MTI/Komka Péter

Deutsch Tamás Niedermüller nyilatkozatát 

az elmúlt időszak legsúlyosabb botrányának nevezte. A képviselő leszögezte, hogy világosan és egyértelműen kell kommunikálni azzal kapcsolatban, hogy a DK alelnöke egyértelműen rasszista kijelentést tett, és amely által a magyar és európai emberek elsöprő többsége ellen indított támadást. 

"A Demokratikus Koalíció alelnökének megfogalmazása sértő, megbélyegző. A 21. század Magyarországában és Európájában elfogadhatatlan, hogy valakit bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján bélyegezzenek meg. Vállalhatatlan, durva kijelentés volt ez, amelyre nincs semmilyen mentség. Nem képzelhető el olyan logika, érvelés, gondolkozásmód, amelyben az európaiak többségét rémisztő képződménynek lehet minősíteni. Ez kimagyarázhatatlan, és nem hagyható szó nélkül" - közölte a politikus.

Deutsch Tamás hozzátette, hogy Niedermüller Péter kijelentésének súlyossága ellenére a DK vezetői napok óta hallgatnak. 

Elmondta, hogy Gyurcsányné Dobrev Klárától, az Európai Parlament alelnökétől is egyértelmű magyarázatot vár a Fidesz. 
Azt szeretnénk tudni, hogy Dobrev Klára egyetért-e Niedermüller Péter kirekesztő gondolkozásmódjával, elfogadhatónak tartja-e azt. Továbbá arra is választ várunk, hogy vajon maga a Demokratikus Koalíció, mint párt, egyetért-e a kijelentéssel. Ha reményeink szerint a párt is elfogadhatatlannak tartja azt, akkor azt szeretnénk megtudni, hogy mikor lesznek hajlandóak nyilvánosan elhatárolódni képviselőtársuk menthetetlen nyilatkozatától  - hangoztatta a fideszes képviselő.

Hozzáfűzte, hogy az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a Fidesz meg fogja védeni a Niedermüller Péter által megtámadott embereket. "Ez erkölcsi kötelességünk"- szögezte le Deutsch Tamás.