"Nem használunk olyan kifejezést embertársunkra, hogy képződmény! Ez egy tipikusan rasszista, kirekesztő nyilatkozat, és aki ezt ilyen formában kimondta, az nem méltó a polgármesteri tisztségre" - nyilatkozta az Origónak Bajkai István, a csütörtöki tüntetés főszervezője. Szerinte Niedermüller Péter  gyűlöletet hozott Erzsébetvárosba, és további akciókat helyezett kilátásba kijelentése miatt. Eddig több mint 14 ezren írták alá a lemondását célzó petíciót.

Csütörtök délután 5 órakor tart demonstrációt Niedermüller Péter "rémisztő képződményes" megnyilvánulása miatt a helyi Fidesz és Fidelitas. Az erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal elé meghirdetett megmozdulásra egyre többen igazolják vissza Facebookon részvételüket, így minden bizonnyal nagyobb tömeg fog tiltakozni a városrész DK-s vezetőjének kijelentése ellen. Többek között fel fog szólalni Bayer Zsolt publicista, Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, és Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője. A tüntetés - nyugodtan írhatjuk - motorja pedig Bajkai István, a körzet fideszes országgyűlési képviselője, akivel egy nappal a Niedermüller-ellenes tüntetés előtt beszéltünk.

Bajkai István: Gyűlöletet hozott Erzsébetvárosba a DK-s polgármester 

"Demokráciában, jogállamban, a humánusan gondolkodó emberek körében elfogadhatatlan az, hogy valaki embertársát bőrszíne, vallása, vagy szexuális orientációja miatt megbélyegzi" - így válaszolt a tüntetés főszervezője portálunknak arra a kérdésére, hogy miért hirdették meg a megmozdulást. Szerinte az egész kérdéskört elsősorban ott kell megfogni, hogy Niedermüller a "képződmény" szót használta egy - egyébként jelentős számú - társadalmi csoportra. 

Nem használunk olyan kifejezést embertársunkra, hogy képződmény! 

- így üzente meg Bajkai a DK-s polgármesternek, hogy egy politikus senkit nem nézhet le, még azokat sem, akikkel nem feltétlenül szimpatizál. 

Ez egy tipikusan rasszista, kirekesztő nyilatkozat, és aki ezt ilyen formában kimondta, az nem méltó a polgármesteri tisztségre 

- indokolta meg, miért döntöttek a mozgósítás mellett. 

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármesterének kijelentése miatt tüntetnek csütörtökönForrás: Facebook

A fideszes országgyűlési képviselő egyúttal kiemelte, nem ez az első, hogy Niedermüller a kereszténységet támadta. "Korábban azt írta ki Facebookra, hogy "vigyázat, katolikus iskola", tehát a katolikusokat is támadta általánosító jelleggel" - elelevenített fel egy régebbi esetet. Véleménye szerint azért is megbotránkoztató a kijelentés, mert az egy olyan kerület polgármesterétől származik, ahol korábban származásuk miatt megbélyegezték, gettóba zárták, majd meggyilkolták zsidó honfitársainkat. "Ötezer zsidó honfitársunk halt meg a gettókban" - emlékeztetett Bajkai a nemzeti tragédiára.

Meglátása szerint politikai vetülete is van Niedermüller szavainak: korábban mindig béke volt a kerületben, kiegyensúlyozott volt a kapcsolat az emberek és az egyházak között. 

Niedermüller Péter azonban gyűlöletet hozott Erzsébetvárosba és az országba 

- szögezte le, hogy pártját, a Demokratikus Koalíciót is gyűlöletkeltőnek tartja. 

Kérdésünkre, miszerint hogyan kommentálják Gyurcsányék magyarázkodását, azt mondta, "ezt nem lehet megmagyarázni". Szerinte feleslegesen próbálkoznak, hiszen ebben a helyzetben egy jogállamban csak egy dolgot lehet tenni: azonnal lemondani a hivatalról. "Egy ilyen nyilatkozat bármely demokráciában a világon azonnal a politikus hivatalvesztését eredményezné. Mivel Magyarország jogállam, így itt is ennek kell következnie" - magyarázta.

Bajkai István, fideszes országgyűlési képviselő a főszervezője a csütörtöki, Niedermüller-ellenes tüntetésnekForrás: Facebook

A holnapi tüntetés főszervezője végül leszögezte, hogy csak remélni tudja, hogy a társadalmi nyomás elsöpri a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket "rémisztő képződménynek" nevező Niedermüllert. "Amennyiben nem mond le a polgármesteri tisztségéről, akkor folytatódni fognak azok az akciók, amelyek a lemondását fogják célozni" - mondta Bajkai István.

Niedermüller Péter botrányos megnyilvánulása

"Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek."

Aláírásgyűjtés indult ellene

A felháborodás mértékét jól mutatja, hogy a botrány szombaton robbant ki, és már hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek a civilek Niedermüller Péter ellen. Petíciójukban azt kérik az ellenzéki pártok vezetőitől,

  1. szólítsák fel lemondásra a DK-s politikust, "ezzel kiállva a nyilvánosan megbélyegzett és megsértett keresztények mellett". Amennyiben ezt nem teszi meg, 
  2. határolódjanak el "a keresztényeket megbélyegző politikustól" és pártjától, a DK-tól.

Valósággal özönlenek az aláírások, 

két nap alatt közel 14 ezren támogatták a civilek felhívását. 

A Citizen Go honlapjára kattintva tudja elolvasni a petíciót.

Nem kér bocsánatot

Niedermüller Péter ennek ellenére továbbra sem kért bocsánatot kijelentéséért. Mint ismert, a botrány kirobbanása után a DK sajtóosztálya közleményben reagált az ügyben, azonban a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat rémisztő képződmények nevező párttársuk felelősségének firtatása helyett inkább a kormánypártokat támadták.

A DK-s politikus ennek szellemében adott interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Többek között azzal védekezett, hogy

  • nem félreértették, hanem félremagyarázták a szavait, ugyanis azokon nincs mit félreérteni;
  • szövegértési problémákkal küszködnek azok, akik nem úgy értették, ahogy ő gondolta;
  • nem emberekről, nem választói csoportokról, hanem egy ideológiai termékről beszélt;
  • bármit félre lehet magyarázni ebben az országban. 

Érvelésének némileg ellentmond, hogy korábban többször is negatív kontextusban nyilvánult meg például a kereszténységgel kapcsolatban is. 

Tüntetés lesz