A bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletet annak a kapitánynak, aki a gyanú szerint májusban nem segített azoknak a fuldoklóknak, akik egy hajóbaleset után estek vízbe. A balesetben 28-an haltak meg, miután egy óriási szállodahajó nekiütközött egy sétahajónak.

A segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt indult ügyben

a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő – Viking Idun – hajó kapitányának bűnügyi felügyeletét indítványozta az ügyészség, a bíróság pedig el is rendelte azt. 

Budapest, 2019. május 29. Tűzoltók és rendőrök figyelik a Dunát a baleset után a Hableány utasai után kutatvaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki nemrég harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt. A férfi a rendőrség idézésére önként jelent meg a hatóság előtt.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság írja elő, hogy a férfinak minden hónapban jelentkeznie kell a Budapesti V. kerületi Rendőrkapitányságon. A bíróság megállapította, hogy a gyanú megalapozott, és ezt el is rendelte.Az egyik legtragikusabb dunai hajóbaleset május 29-én történt. A Hableány sétahajónak ütközött neki egy jóval nagyobb szállodahajó. Előbbin 35 ember volt, közülük mindössze hét élte túl a balesetet.