Megállapodást kötött a honvédelmi miniszter és Kecskemét polgármestere

2020.01.30. 11:31

Együttműködési megállapodást kötött a honvédelmi miniszter és Kecskemét polgármestere.

Az egyebek mellett a – jelenleg is korszerűsítés, bővítés alatt álló – kecskeméti repülőtér közös, civil és katonai használatáról szóló dokumentumot csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írta alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere.

Benkő Tibor azt is bejelentette: miután a szerdai kormányülésen is megkapta a támogatást, úgy készülnek, hogy 2021-ben ismét nemzetközi repülőnapot tartanak Kecskeméten. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség pilótái Kecskeméten nemcsak a város, hanem Magyarország, sőt a balti államok, Szlovénia légterének biztonságát is garantálják.

A megállapodásról szólva a miniszter elmondta, kiemelt terület a hazafias honvédelmi nevelés, az önkéntes tartalékos rendszer, a középiskolákban és a felsőoktatásban tanuló fiatalok megszólítása, továbbá a helyi kutatás-fejlesztés hadiipar szolgálatába állítása, valamint a társadalmi kapcsolatok erősítése.

Benkő Tibor Kecskemét Megyei Jogú Város és a honvédség közötti együttműködést példaértékűnek nevezte.

Mindketten jelezték, hogy Kecskemét és a Magyar Honvédség közötti együttműködés sok-sok évtizedre nyúlik vissza, s ezt most hivatalos keretek közé emelték.

Szemereyné Pataki Klaudia azt hangsúlyozta, hogy a katonák jelenlétének köszönhetően Kecskemét az ország egyik legbiztonságosabb városa. Az elmúlt évtizedek alatt Kecskemét arculata katonai várossá formálódott – fogalmazott a polgármester, aki szintén kiemelte a fiatalok megszólításának fontosságát, amelynek alapjait az oktatási együttműködésben fektették le.