Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak a fertőzött országokba – mondta dr. Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa.

A Semmelweis egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai. Utóbbiaknak a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell tölteniük egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Amennyiben ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szt. István és Szt. László Kórházba szállíttatják a beteget.

Forrás: --

A betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felső légúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől.

Amennyiben valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felső légúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szt. István és Szt. László Kórházban jelentkezhet.  

A koronavírus egyébként nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felső légúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. A kórokozó hat törzse fertőzheti meg az embert. A betegség általában gyakori, és az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső és alsó légúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi.

Az új humán koronavírustörzs 2019 decemberében jelent meg Vuhanban, majd január 8-án azonosították. Azóta mintegy 100 ember halálát okozta.

A vírusok ellen egyelőre nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak.

A vírus terjedése ellen gyakori kézmosással,

a higiénés szabályok betartásával tudunk védekezni.