Először a cegléd-szolnoki vonalon állítják forgalomba az új emeletes motorvonatot, áprilistól pedig már a váci elővárosi vonalon is lehet utazni a KISS-szel. A MÁV 2020 végéig összesen 19 ilyen új, emeletes vonatot állít forgalomba, várhatóan 2022 végére pedig mind a 40 KISS forgalomba áll - írta meg pénteken a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet birtokába került információk szerint változik a Stadler által gyártott tizenegy KISS motorvonat szállítási ütemezése. A korábbi februári határidő helyett március 15-én utasforgalmi próbaüzemben indul el az első emeletes vonat.

A próbaüzem kétlépcsős, először utasok nélkül kell a kocsiknak az előírt hibamentes futást teljesíteni, a típustesztek jelenleg is folyamatban vannak. A Stadler késői szállítása miatt márciusban, áprilisban és májusban havonta egy, júniusban további hét vonatot állítanak üzembe, végül augusztusban áll forgalomba a tizenegyedik motorvonat. Az első KISS motorvonat Budapest-NyugatiCegléd-Szolnok (100a), a második a Budapest-Nyugati-Vác-Szob (70 sz.) vasútvonalon fog közlekedni.

Március 15-én először a cegléd-szolnoki vonalon találkozhatnak az utasok az emeletes motorvonattal, áprilisban pedig már a váci elővárosi forgalomban is utazhatnak a KISS-szelForrás: MÁV Zrt. / Fülöp Ildikó

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az emeletes motorvonatokat gyártó Stadler alvállalkozóinál jelentkező munkaerőhiány jelentősen lassította a munkafolyamatokat. A gyártást az is nehezítette, hogy tavaly májusban Németországban az esőzések áradást okoztak, és a Stadler ajtóbeszállítójának kasseli gyára víz alá került.

A második ütemben készülő nyolc vonat az eredeti ütemezésnek megfelelően 2020 végéig, a szeptemberben megrendelt huszonegy vonat pedig 2022 végéig megérkezik.
A Stadler hatszáz ülőhelyet biztosító kétszintes motorvonatain korszerű utastájékoztató rendszer, tágas utastér, wifi, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók, valamint korszerű kamerarendszer is lesz. Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható vécé lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve tizenkét kerékpár vagy öt babakocsi szállítására lesznek alkalmasak.