Soros-szervezet mutatta be a Magyarországot kritizáló jelentést az EP-ben

Soros György
George Soros, Founder and Chairman of the Open Society Foundations arrives for a meeting in Brussels, on April 27, 2017. - Meeting will mainly focus on situation in Hungary, including legislative measures that could force the closure of the Central European University in Budapest. (Photo by OLIVIER HOSLET / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A jelentős részben a Soros György amerikai milliárdos Nyílt Társadalom Alapítványa által finanszírozott balliberális értelmiségiekből és a Soros-egyetem (CEU) tanáraiból álló Oktatási Hálózat (OH) kedden, az Európai Parlamentben rendezett konferencián mutatta be a Háttal Európának – A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon 2010–2019 című jelentését. Ezzel kapcsolatosan Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy a jelentéssel nem is az a legfőbb probléma, hogy ideológiavezérelt és tartalmi ellentmondásokkal terhelt, hanem hogy éppen a dokumentum rejti magában önmaga cáfolatát, hiszen az OH annak a Soros-hálózatnak a része, amely szerintük nem is létezik.
Vágólapra másolva!

A jelentés tartalmi szempontból semmi újat nem mond, csupán a közel egy évtizede az ellenzék által hangoztatott balliberális toposzok köszönnek benne vissza.

Az Oktatási Hálózat dokumentumában az az igazán érdekes, hogy pontosan kik is a jelentés összeállítói.

A teljesség igénye nélkül: Bozóki András politológus, a Gyurcsány-kormány egykori kultúráért felelős minisztere, aki jelenleg a Soros-egyetemen, a CEU-n tanít, Enyedi Zsolt politológus, a Soros-egyetem rektorhelyettese, Gyáni Gábor történész, aki szintén a Soros-egyetemen tanít, nemrég pedig a trianoni békediktátum előnyeit ecsetelte, Klaniczay Gábor történész (szintén CEU), továbbá Vásárhelyi Mária szociológus, aki a közelmúltban Karácsony Gergelyék jóvoltából a József Attila Színház Nonprofit Kft. fb-elnöke lett, és végül, de nem utolsósorban Csáki Judit színikritikus, aki rendszeresen kritizálja a kormányt.

Soros György Forrás: AFP/Olivier Hoslet

Természetesen az említetteken kívül vannak más olyan tagjai is az Oktatási Hálózatnak, akik Soros egyetemén tanítanak, mint például: Farkas Katalin filozófus, aki 2010 és 2014 között a CEU rektorhelyettese volt, Karády Viktor szociológus, Szende Katalin történész, aki mellesleg tanszékvezető, és Szőnyi György Endre irodalomtörténész.

Az OH jelentéséről Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a következőket mondta a Mandinernek adott interjújában: „Az Oktatói Hálózat »jelentésével« nem is az a legfőbb probléma, hogy ideológiavezérelt zagyvaságokkal és tartalmi ellentmondásokkal terhelt, hanem hogy éppen a dokumentum rejti magában önmaga cáfolatát. Az OH szerint ugyanis a jobboldali kommunikáció »rendszeresen világméretű összeesküvésről" beszél, miközben ők és partnerszervezeteik annak a nyílt társadalom eszmerendszeréhez kapcsolódó networknek a részesei, mely állítólag nem létezik.

A 2012-ben alakult OH a 2011-ben a »kormány antidemokratikus politikája ellen« létrejött, erősen liberális Hallgatói Hálózat »párja«, tagjai között a korábbi szociálliberális kormányok és a jelenlegi ellenzék képviselőivel, hangadó balos értelmiségiekkel és művészekkel".

Elmondása szerint a szóban forgó jelentést kiadó Humán Platform a Haha és az OH közös ernyő- és partnerszervezete, melyet évek óta finanszíroz a Norvég Civil Alap és az Open Society Institute, szerzői között pedig igen felülreprezentáltak a CEU oktatói.

Szánthó Miklós közölte, „szürreális, hogy a brüsszeli bemutatón – melyet a DK, a Momentum és az MSZP politikusaival közösen tartottak – az a lengyel Róza Thun EP-képviselő viccelődött azzal, hogy

»őt is Soros fizeti«,

aki az Open Society Policy Institute számára készült »megbízható szövetségesek« listáján is szerepel.

Tehát lehet, hogy az »összeesküvés-elméletek« sokszor légből kapottak – összeesküvés-gyakorlatok már annál inkább vannak" - fűzte hozzá Szánthó Miklós.

A Humán Platform kapcsán érdemes kiemelni, hogy a támogatóik között feltűnik a Soros-féle Open Society Institute (OSI) Budapest.

Ahogy azt Szánthó Miklós is megemlítette, a Humán Platform által kiadott jelentést bemutató, az Európai Parlamentben a konferencián részt vett Róza Thun EP-képviselő, a Polgári Platform (PO, Donald Tusk jelenlegi EPP-elnök pártja) politikusa, aki azon az eseményen Gyurcsány Ferenc feleségével fényképezkedett.

A Soros megbízható szövetségeinek listáján szereplő Thun a magyar kormány egyik legelszántabb kritikusának számít az Európai Néppárton belül,

aki nem tudja elfogadni azt, hogy hazánk annak ellenére is kiváló kapcsolatokat ápol Lengyelországgal, hogy Varsóban már 2015 óta nem a liberális irányba elmozduló PO van hatalmon.

Részben ennek tudható be, hogy a Fidesznek az EPP-ből való kizárása mellett kampányol már évek óta. A PO egyébként megosztott ebben a kérdésben.

Thun 2019. februárban az Euractivnak adott interjújában leszögezte: "A magam részéről mindent meg fogok tenni azért, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot". A Magyarországot elítélő Soros-Sargentini-jelentést 2018 szeptemberében természetesen ő is megszavazta.

Jól látható tehát, hogy az Oktatási Hálózat Háttal Európának – A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon 2010–2019 című jelentése mögött nem független civil szervezetek és értelmiségiek állnak, hanem olyan személyiségek és csoportosulások, akik részei a Soros-hálózatnak, hiszen onnan finanszírozzák őket.

Az már csak hab a tortán, hogy a jelentés összeállítói között egyértelműen felülreprezentáltak a CEU tanárai.