Visszavonta a Pest Megyei Kormányhivatal a volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás polgármesterhez közel álló személy érdekeltségébe tartozó Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos szemészeti sebészetének működési engedélyét, mert a tavaly decemberben ott végzett szürkehályogműtétek után fertőzések miatt tizenkét betegen utólagos szemműtétet kellett végrehajtani az állami Szent János Kórházban - mondta a kormányhivatal vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Tarnai Richárd, a kormányhivatal vezetője az ügyet nagyon súlyosnak nevezte, mert egy ember véglegesen megvakult, három embernek pedig súlyosan és tartósan romlott a látása. Emiatt felháborítónak tartja, hogy Wittinghoff Tamás polgármester (aki jelenleg a Budaörs Fejlődéséért Egyesületben politizál) politikai boszorkányüldözésnek nevezte a hatóság igazság kiderítésére irányuló szakmai eljárását, amelynek során kiderült, hogy a magánklinikán súlyos mulasztások történtek.

Wittinghoff TamásForrás: MTI/Balogh Zoltán

Tarnai úgy fogalmazott: az élet egy újabb balliberális közhelyre cáfolt rá, miszerint a magán-egészségügyi rendszer csak jó, az állami pedig csak rossz lehet.

A kormányhivatal elsősorban nem polgármesterekkel kíván együttműködni, hanem azokkal az emberekkel, akik egy-egy településen élnek, ezért ha valakit súlyos mulasztások miatt hátrány vagy kár ér, nem számít, milyen pártállású a polgármester, mert a kormányhivatal szakmai alapon dolgozik. Az elsődleges szempont az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások szabályszerűsége és minősége. Ha ezzel probléma van, vizsgálatot kell indítani, és bírságot kell kiszabni, adott esetben pedig fel kell függeszteni vagy be kell vonni a működési engedélyt - jelentette ki.

Beszélt arról is: az egykori SZDSZ-es polgármester élharcosa volt a klinika privatizálásának, sajtóhírek szerint pedig a klinikát működtető cég vezetője egy hozzá közel álló ember.

Ahogy arról az Origo korábban már beszámolt, a PestiSrácok 2017-ben oknyomozó cikkben hozta nyilvánosságra, hogy a cég egyik alapítója az a Spányik András, akiről Wittinghoff Tamás egy nyilatkozatában elismerte, nevelt fiaként tekint rá.

Tarnai véleménye alapján ez felveti a kérdést, hogy mennyi szerepet játszott a tragédiában a profitérdekeltség.

Főleg, mivel a hírek szerint ez a cég a déli határszakaszon az illegális migránsoknak ingyenes orvosi ellátást nyújt, miközben Pasaréten egy luxusklinikát üzemeltet - tette hozzá.