Soron kívül megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet, naponta 20 ezer darabot tudnak legyártani.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki ülésén elfogadott akciótervében a BVOP-nak szabta ki a feladatot, hogy készítse elő az egészségügyi védőfelszerelések gyártását. 

A büntetés-végrehajtás az átállást végrehajtotta"  - mondta Orosz Zoltán a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) szóvivője.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette, hogy a védőmaszkokat a bv gazdasági társaságai közül a fogvatartottakat foglalkoztató Adorján-Text Kft. gyártja, aminek a fő profilja az ágyneműk, függönyök, asztalterítők, törölközők, egészségügyi termékek, munka és védőruhák gyártása. 

A védőmaszkok gyártásához minden alapanyag rendelkezésre áll, a rabok hosszított idejű váltásban, napi 12 órán át készítik, csomagolják a maszkokat, amiből 20 ezer darab gyártására képes naponta az üzem.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a jelenleg is zajló gyártással folyamatosan nő a készlet, de már most jelentős mennyiség, több mint 320 ezer védőmaszkjuk van raktárakban.  A maszkokat az ország több pontján, raktárakban tartják, ahonnan szükség esetén azonnal vihetik az embereknek.