Megérkeztek Budapestre a Vuhanból hazahozott magyarok

2020.02.02. 20:27

Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból jöttek haza - számolt be az M1 aktuális csatorna.

Korábban Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára telefonon az MTI-nek kiemelte: a magyarok tünetmentesek, jól vannak. 

A hét magyar - akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból - francia segítséggel hagyták el Vuhant. Vasárnap délután érkeztek Franciaországba, onnan a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre.

A Magyar Honvédség Airbus A319-es csapatszállító repülőgépe hozta haza a hét magyar állampolgártForrás: HM

Öten voltak Vuhanban, ketten másik városban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt is elmondta, hogy a hét magyar közül öten voltak Vuhanban, ketten másik városban.  A nehéz közlekedés ellenére mindannyian időben odaértek a találkozási ponthoz, ahonnan elvitték őket a repülőtérre. Még mielőtt Kínából elindultak volna, két - kínaiak és franciák által végzett - orvosi vizsgálaton is átestek.  Ennek eredménye szerint mindegyik magyar jól van. Franciaországban sem voltak tüneteik, fáradtak voltak, de jól voltak - mondta korábban Menczer Tamás. Franciaországból a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre nem sokkal este 20 óra után.

Karanténba kerültek

Az egészségügyi kormányzat irányítása mellett a hazaérkező hét magyart a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve várta.

Az M1 tudósítója a Szent László Kórház elől nyilatkozva azt mondta: Azt lehetett látni, hogy a járművezetők maszkot, védőruhát viseltek. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap,  ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba. Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet, és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket - tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben - védőruhában, maszkban, szemüvegben - látja el a karanténban lévőket, ami megfelelő védelmet ad számukra - jelezte. A vizsgálat után az eredményekre néhány napot várni kell.

A repülőtérről egyenesen a Szent László Kórházba szállították őket megfigyelésreForrás: HM

Szijjártó Péter köszönetet mondott a francia külügyminiszternek 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezte ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK