A bűncselekmények száma jelentősen csökkent, a migránsok miatti intézkedések száma viszont csaknem megduplázódott tavaly a megelőző évhez képest - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Tavaly 58 szándékos emberölés történt, ez hússzal kevesebb, mint az előző évben volt. A lakásbetörések és az autólopások száma is csökkent. Előbbi több mint 8 ezer volt, utóbbi 595.

A halálos közúti balesetek száma is csökkent, 522 balestben 595-en haltak meg. Ha nem is drasztikus módon, de a közlekedési morál is javul Magyarországon.

Az évértékelő értekezleten az illegális migrációs helyzetet is elemezte az országos rendőrfőkapitány. Ebből kiderült, hogy 2015-höz képest folyamatos csökkenést figyeltek meg, tavaly viszont több mint 94 százalékkal nőtt az illegális határátlépés miatti intézkedések száma. A legtöbb próbálkozást az év utolsó heteiben regisztrálták.

Gál Kristóf azt is elmondta, hogy évek óta felmérést készítenek az emberek biztonságérzetéről. Eszerint az emberek egyre inkább biztonságban érzik magukat.