Csalódott az édesanyja gyilkosságával megvádolt D. Lajos ítéletében ifj. Schönstein Sándor, aki éveket ült börtönben amiatt, mert azt hitték, ő ölte meg Balla Irmát 13 évvel ezelőtt. A debreceni fideszes képviselőt agyonverték az otthonában. Az akkoriban betörésekből élő D. Lajos bevallotta, hogy ő tette, a bíróságon viszont ártatlannak vallotta magát. A másodfokon eljáró táblabíróság 15 évre ítélte a férfit, ugyanakkor nem emberölésben, hanem emberölési kísérletben találták bűnösnek. Erről is kérdeztük Balla Irma fiát, aki a jogerős ítélethirdetés után adott interjút az Origónak. 

Nem ezt vártam. Én életfogytiglant szerettem volna az édesanyám gyilkosának, hogy ilyet többet ne követhessen el. Ebből a szempontból nem vagyok elégedett"

– mondta ifj. Schönstein Sándor, majd hozzátette, hogy tudomása szerint az ügyészségnek ez a javaslata törvényileg lehetséges lenne, kaphatott volna élete végéig tartó börtönbüntetést is.

Balla Irmát 2007-ben megverték egy vascsővel, majd megfojtották.

Az ügyészség először a fiát, ifj. Schönstein Sándort vádolta meg a gyilkossággal, akit bíróság elé állítottak. A férfi 12 év börtönt kapott anyja meggyilkolása miatt, miközben egy helyi betörő, D. Lajos beismerte Balla Irma megölését. Aztán nem sokkal később visszavonta a vallomását.

A másodfokú bíróság 2013-ban új eljárást rendelt el az ügyben. A két éve börtönben ülő fiatal férfit kiengedték a börtönből. A bíróság tavaly hirdetett ítéletet első fokon, amit ma hagyott jóvá a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla. 

D. Lajos az elsőfokú ítélet kihirdetésére érkezikFotó: Polyák Attila - Origo

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélték D. Lajost, ugyanakkor nem nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, hanem  nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében találták bűnösnek.

A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra"

- közölte Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője.

Schönstein Sándor interjút ad a LifeTV: Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című műsoránakForrás: Kiemelt ügyek Kovács Noémivel, LifeTV

Ami nagyon fura, az az, hogy az emberölést emberölési kísérletre módosította az Ítélőtábla. Ezt azzal indokolták, hogy D. Lajos beismert bizonyos dolgokat a gyilkossággal kapcsolatban, még a gyilkos szándékot is, a fejre mért ütéseket is. Édesanyám halálát viszont a nyakára mért ütés okozta, amit nem ismert be, így valami olyasmit mondott a bíróság, hogy azt nem tudni, ki követte el"

– tette hozzá a férfi az Origónak, majd azt is elárulta, hogy

a gyilkos egyáltalán nem kommunikált vele annak ellenére, hogy ő is ott ült az ítélethirdetésén a tárgyalóteremben.

D. Lajos tehát nem kért bocsánatot a korábban anyagyilkossággal vádolt férfitól. Másfél órás védőbeszédében a rendőrséget, az ügyészséget, a bíróságot vádolta korrupcióval és törvénytelenségekkel, vagyis a beismerő vallomása ellenére végig az ártatlanságát bizonygatta.