Tizenöt évet kapott Balla Irma gyilkosa

Balla Irma gyilkosság itelethirdetés Nyíregyháza
Vágólapra másolva!
Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő 2007-es meggyilkolásával vádolt férfit hétfőn a Debreceni Ítélőtábla. A férfinek le kell ülnie a büntetését, jó magaviselettel sem szabadulhat ki idő előtt a rácsok mögül. 
Vágólapra másolva!

A tábla jóváhagyta a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítéletét,

de nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés helyett nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében találta bűnösnek D. Lajost.

- közölte Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője.

Balla Irmát 2007-ben megverték egy vascsővel, majd megfojtották.


- részletezte a Life TV-n sugárzott Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című műsor első adása.

A nyomozás során kiderült, hogy az asszonynak több emberrel is volt konfliktusa a nehéz természete miatt. A fia is a gyanúsítottak közé került.

Úgy hallották, nem volt jó a kapcsolatuk egymással.

Mindezt Balla Irma fia, ifj. Schönstein Sándor tagadta, és önként vállalta a hazugságvizsgálatot, ami igazolta, hogy igazat mond. Ennek ellenére egy évvel később a rendőrség őt gyanúsította meg édesanyja meggyilkolásával. Az ügyészség megvádolta a fiát, akit bíróság elé állítottak.

Bevallotta a gyilkosságot egy betörő

2009-ben Sándor már a bíróság előtt állt, amikor a rendőrség elfogott egy férfit, aki több lakásba is betört Debrecenben.

A férfi kihallgatása közben bevallotta, hogy ő gyilkolta meg Balla Irmát.

D. Lajos azt mondta, drogozott húsvét éjjel, csak úgy, mint az összes többi betörése előtt. Amikor bement az asszony házába, ő éppen az ágyon feküdt. A bedrogozott férfit ez nem zavarta. Elkezdte elpakolni az értékeket.

Balla Irma meglátta, és megkérdezte tőle, hogy mit csinál.

A rabló saját bevallása szerint megijedt, és rátámadt, egy vascsővel megverte, és megfojtotta áldozatát.
D. Lajos ezek után eltett egy MP3-lejátszót, egy mobiltelefont és az összes pénzt, amit megtalált, majd elindult, és kulccsal bezárta maga mögött a bejárati ajtót.

A Balla Irma-gyilkosság ítelethirdetése Nyíregyházán 2019 januárjában, a vádlottak padján D. Lajos áll Fotó: Polyák Attila - Origo

Aztán nem sokkal később visszavonta a vallomását. A másodfokú bíróság 2013-ban új eljárást rendelt el az ügyben. Az éveket ártatlanul börtönben töltő fiatalt kiengedték. A bíróság egy éve hirdetett első fokon ítéletet D. Lajos ügyében.

A most 40 éves férfi három nappal ezután megismételte a történetet, de

a harmadik kihallgatáson már visszavonta a vallomását.

Sándor ügyvédje, Magyar György, D. Lajos vallomása miatt azt kérte, szüntessék meg az eljárást védence ellen, de ez nem történt meg. Az ügyészség továbbra is Sándort vádolta, és arra épített, hogy anya és fia nem voltak jó kapcsolatban egymással, az asszony ruháján megtalálták a DNS-ét, a férfi négy körme alatt pedig vér volt.

Schönstein Sándor az ítélethirdetésen, a bíróság felmentette az édesanyja, Balla Irma fideszes debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásának vádja alól Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ifj. Schönstein Sándort 2010. május 10-én első fokon 12 év börtönre ítélték.

Ebből két évet már leült, amikor 2013-ban másodfokon felmentették, mert a Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el.

A Petőfi Attila vezérőrnagy vezetésével működő kiemelt életellenes ügyeken dolgozó nyomozók újra megvizsgálták a bizonyítékokat, és

megtalálták D. Lajos DNS-ét Balla Irma alsóneműjén.

Amikor D. Lajost szembesítették ezzel, a férfi azzal védekezett, hogy a szomszéd háznál lévő építkezésen dolgozott, és akár a szél is befújhatta az ablakon a DNS-ét. A szakértők kizárták ennek a lehetőségét.

Közben Sándornak 10 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság, amiért ártatlanul ült két évig.

Pár perccel az után, hogy elkezdődött a tárgyalás, a bíró már ki is mondta az ítéletet, amit D. Lajos rezzenéstelen arccal hallgatott végig.

D. Lajost Balla Irma meggyilkolása miatt a nyíregyházi bíróság 15 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek intézésétől.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész életfogytiglanért fellebbezett, D. Lajos védője pedig védence felmentéséért. A Balla Irma fiával készített, korábbi exkluzív interjúnkat ide kattintva olvashatja el.