Az Orbán-kormány számára a nemzetközi kapcsolatokban a legfontosabb alapszemlélet, hogy Magyarország az első, és ezt képviseli a kormányfő a következő uniós költségvetésről szóló tárgyalások során is - minderről ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég jogi szakértője szerint Brüsszel egyfajta költségvetési terrort alkalmaz a neki nem tetsző országokkal szemben, és ezt a nyomásgyakorlást különféle ideológiai köntösbe bújtatja. 

A 2010 utáni kormány szakított elődei politikájával, és a "Magyarország az első"-szemléletet képviseli mind az Európai Unió, mind a nemzetközi politika más szereplőivel kapcsolatban – mondta ifj. Lomnici Zoltán az Origónak azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben azt mondta, tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést, alapkoncepciója ugyanis nem sportszerű, és olyan módosítások vannak benne, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagok irányába kívánnak pénzeket átcsoportosítani. A Századvég jogi szakértője szerint a kabinet bármilyen kérdésben, amiben sérülnek a magyarok jogai, határozottan fellép.

Orbán Viktor az uniós költségvetési tárgyalásokon is a "Magyarország az első"-szemléletet képviseliForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kifejtette, hogy az elmúlt években egyfajta uniós költségvetési terror jött létre. Ennek lényege, hogy Brüsszel pénzügyi eszközök révén kényszeríti rá a tagállamokra az akaratát. Ifj. Lomnici szerint ez az úgynevezett terrorakció több szemlélet alatt fut. Egyrészt a jogállamiság és a szélsőbalos zöldpolitika kritika nélküli átvétele, másrészt pedig a migráció érzékenyített formájának az elsajátításának örve alatt – tette hozzá. Ezen politika alatt Brüsszel arra is képes, hogy a kevésbé gazdag országoktól elveszik a forrásokat, és olyan NGO-kat támogatnak, akiknek a pénzügyi forrásait a magyarországi pártok némelyike is megirigyelné.

A szakértő kifejtette, hogy a visegrádi négyek országainak kormányai társadalmi felhatalmazás mellett állnak ellen ezen politikáknak, amelyek egyébként a brexithez is vezettek. Ifj. Lomnici Zoltán arra is emlékeztetett, hogy a felcímkézett uniós pénzek egy jelentős része német cégekhez kerül.Éppen ezért okkal feltételezhető, hogy a mostani folyamatok mögött egyfajta fenyegetés, félelemkeltés húzódik meg. A szakértő szerint a visegrádi négyek országai sikerének záloga egy protekcionista-szuverenista kormányprogram lehet. A Berlin-Párizs-Brüsszel háromszög azonban továbbra sem ismeri be, hogy múlt pénteken éjjel a brüsszeli politika örök mementóul szolgáló sebet kapott a britek távozásával- zárta szavait.