Egy borsodi férfi felelőtlenül gyertyát gyújtott a beteg feleségének a szobájában, majd lefeküdt aludni. A gyertyától lángra kapott a szoba, az asszony pedig nem tudott onnan kimenekülni, meghalt.

Az 58 éves férfi egy borsodi faluban élt a feleségéve. A házuk két lakrészből állt, ezekbe a tornácról lehetett bemenni. Az asszony a betegségei miatt járókerettel is nehezen járt, a férje gondozta. Nehéz anyagi körülmények között éltek, a nagy villanyszámla-tartozásuk miatt nem volt áram a házban, ezért a férfi esténként gyertyát gyújtott a felesége szobájában.

2018. szeptemberében, amikor az asszony már az ágyban feküdt, a férfi két gyertyát gyújtott meg a szobájában. Viaszt csepegtetett a linóleummal borított ablakpárkányra, és abba tette bele az égő gyertyát, majd elment lefeküdni.

Az éjszaka a gyertyától begyulladt az asszony ágya. Amikor észrevette, hogy baj van,

megpróbált kimenekülni, de csak az ajtóig jutott, mert annyi füstöt lélegzett be, hogy elájult.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Később a férfi is felébredt a füstre, átment a felesége lakrészébe, de a füsttől nem látott semmit. Kinyitotta az ablakot, majd meglátta a feleségét. Az asszonyt kivitte a levegőre, hívta a mentőket és a tűzoltókat, majd vödörrel oltani kezdte a tüzet.

A férfi a gyertyák alá nem tett tűzálló alátétet, és magára hagyta a mozgáskorlátozott feleségét. Mivel a szobában zárva volt az ablak, a tűz nem tudott kiteljesedni, ezért volt nagy a füst. Az asszony szén-monoxid-mérgezésben halt meg.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett gyilkossággal vádolja a férfit, és azt javasolja, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett fogházbüntetésre.