Levelet küldött a gyöngyöspatai önkormányzat és a tankerület az érintetteknek, amiben a tankerület felajánlja az egyeztetést arról, hogy milyen nem vagyoni kártérítést kapjanak a korábbi kúriai ítélet alapján - értesült az Origo. Mint ismert, a Kúria tavaly december 2-i jogerős döntése értelmében a helyi önkormányzatnak - mint az oktatási intézmény akkori fenntartójának - több mint 80 millió, míg a tankerületnek majdnem 20 millió forint kártérítést kell fizetnie az ügyben érintett 62 roma tanuló családjának, mert a bíróság szerint a gyöngyöspatai roma gyerekeket 2004-től kezdődően szegregálták. Az önkormányzat csődbe menne, ha ki kellene fizetnie ezt az összeget. Ezért is ajánlottak nem vagyoni kártérítést, és azért is, mert nyilvánvaló, hogy az érintetteknek ez hasznosabb lenne, és jobban szolgálná a hátrányok eltüntetését.

Levelet kaptak a gyöngyöspatai önkormányzattól azok a cigány családok, akiknek jelentős összeget ítélt meg a Kúria szegregáció miatt. Az önkormányzat nem vagyoni kártérítést javasol az érintetteknek. Az Origo úgy értesült, a levélben oktatási képzési lehetőséget ajánlanak az érintetteknek, és így mérnék fel, hogy mekkora érdeklődés van a nem vagyoni kártérítés iránt. A levélben az is szerepel, hogy személyesen és meghatalmazott útján is egyeztethetnek majd az önkormányzattal a tanulási lehetőségekről. A gyöngyöspatai önkormányzat bízik benne, hogy sikerül megállapodni az érintettekkel. 

A levélben, amelyet Hevér Lászlóné polgármester és Horváth Mária tankerületi igazgató írt alá, azt írják, hogy a kiemelt sajtófigyelem és a sajtónyilatkozatok nem helyettesíthetik az érintett felek párbeszédét és együttműködését. Azt is megemlítik, hogy az eljárás során egyik bíró sem kérdezte meg a roma családok nevében eljáró ügyvédeket, hogy igénybe vennének-e képzéseket, nem vagyoni kártérítésként, és ha igen, milyeneket. 

Ezért személyes egyeztetéseket kezdeményeznek, amelyen független szakértők is részt vennének. Az önkormányzat és a tankerület ajánlata szerint szakképesítést adó államilag elismert képzés, nyelvoktatás, informatikai oktatás, munkaerőpiaci integráció és pszichológiai ellátás is szóba jöhet.

Az alapítvány hozta meg a kedvet a pereskedéshez

Mint arról korábban beszámoltunk, türelmetlenül várják a gyöngyöspatai romák a nekik beígért pénzt, más megoldás nem érdekli őket – mondta Horváth László a Hír TV-ben. Gyöngyöspata országgyűlési képviselője közölte, hogy a most hozott ítélettel a bíróságok beárazták a szegregációt, és már csak az a kérdés, hogy az alapítvány még hány embernek hozza meg a kedvét a hasonló perek indításához. Horváth László arról is beszélt, hogy zéró toleranciát kell hirdetni az iskolai erőszak ellen, és ehhez minden segítséget meg kell adni.

Hamarosan megkapják a gyöngyöspatai érintettek az önkormányzat ajánlatátForrás: MTI/Komka Péter

„A Kúria tartogathat meglepetést, mert még nem tárgyalta azt a felülvizsgálati kérelmet, amit az alperesek, tehát az önkormányzat és a tankerület nyújtott be – mondta Horváth László, hozzátéve, hogy azt kérte az ügyet kirobbantó és a romákat képviselő Esélyt a Hátrányos helyzetű Gyerekekért Alapítványtól, hogy ne indítsanak el végrehajtást, hiszen ez Gyöngyöspata önkormányzatát és az egész várost a csőd szélére sodorná. Ez pedig ugyanolyan káros lenne ezeknek a cigány családoknak, ugyanis, ha nem működik a konyha, ahol a bölcsődére, óvodára és az idősekre főznek, annak ők is kárát látják. Megígérték nekik a pénzt, és most már nagyon türelmetlenül várják.