Átadták az Országgyűlés Szabad György nevét viselő irodaházát a budapesti Kossuth téren szerdán. Avatóbeszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte: Szabad György mindig tudta, miként lehet a történelmi lehetőségből történelmi valóságot építeni.

Szabad György eszménye volt a népfelség, azaz a demokrácia elve, a nemzeti függetlenség és a nemzeti összetartozás gondolata, a polgári értékrend,  valamint a magyarok és zsidók közötti értékteremtő sorsközösség a hazában  - fogalmazott Kövér László.

Szabad György - a rendszerváltozás utáni első szabadon választott törvényhozás elnöke - ragaszkodását tragikusan próbára tette a 20. századi történelem, de ő nem bizonyult hűtlennek soha, nem ringatta magát illúziókba, és soha nem bocsátkozott önáltató kompromisszumokba. Életpéldájával arra tanított bennünket, hogy eszményeink alkotó hazafisággal mindig valóságteremtő erővé alakíthatók  - mondta Kövér László.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorúz a rendszerváltozás utáni első szabadon választott Országgyűlés elnöke, Szabad György Széchenyi-díjas történész, akadémikus síremlékénél a Fiumei úti sírkertben 2020. február 5-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kövér László azt is mondta, hogy a Szabad György Irodaház kilencezer négyzetméteren  az Országgyűlés Hivatala háromszáz munkatársának biztosít helyet,  és több mint háromezer szakember kétesztendőnyi munkájának az eredménye.