Helytálltak a határon szolgálatot teljesítők, amikor január 28-án a röszkei határátkelőnél 50-60 migráns erőszakkal próbált Magyarország területére bejutni - mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke az M1 aktuális csatornán.

Kósa Lajos elmondta: az áttörési kísérlet szervezett akció és szándékos provokáció volt, amelynek az volt a célja, hogy teszteljék, van-e a magyar határzárnak olyan gyenge pontja, ahol erőszakosan át lehet törni.

A határvédelem bebizonyította, hogy a magyar határ jól őrzött, és nem törhető át - hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy az illegális bevándorlást a politikai szándék és a pénz mozgatja.
A migrációt segítő szervezetekkel együttműködők zöme pedig olyan, korábban Európába érkezett migráns, aki legális státuszhoz jutott - mondta.

Kósa Lajos hozzátette: az embercsempészet mára nagyobb bevételt jelent, mint az illegális kábítószer-kereskedelem. A politikus beszélt arról is, hogy az illegális bevándorlók és az őket segítő szervezetek is aktívak:

a balkáni útvonalon másfélszer többen vannak, mint egy évvel korábban, és négyszer több intézkedést hajtottak végre Magyarországon embercsempészéssel összefüggésben, mint az előző év azonos időszakában.

Migránsok áttörési kísérlete Röszkénél, 2020.01.28.Forrás: police.hu

A műsorban elhangzott, hogy egy közösségi oldalon meghirdetett felhívás szerint péntek hajnalban Szabadkáról menet indul a magyar határ felé. Kósa Lajos azt mondta, hogy a magyar hatóságok figyelik az információkat, és tájékoztatják a szerb hatóságokat a tömeges határáttörési kísérlet szervezéséről.